Google+

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

K2, Karakoram mountain range, central Asia

 Το K2 είναι το 2ο ψηλότερο βουνό του κόσμου με υψόμετρο 8610μ και κυριαρχεί στην οροσειρά του Karakoram. Η ονομασία δόθηκε από τον Montgomery το 1856, ο οποίος βάφτισε τα βουνά του Καρακόρουμ με το αρχικό Κ ακολουθούμενο από έναν αριθμό. Το Κ2 έχει τοπική ονομασία Chogori, ωστόσο επικράτησε το Κ2. Βρίσκεται στην οροσειρά Karakoram και μοιράζεται σε Πακιστάν και Κίνα. Τεχνικά είναι αρκετά δύσκολο βουνό και 'ίσως η πιο δύσκολη και θανατηφόρα οχτάρα κορυφή μαζί με το Nanga Parbat και την Annapurna. Έχει υψηλό "death rate" και μέχρι πρόσφατα ο αριθμός ήτανε στο ιδιαίτερα υψηλό 25%, που σημαίνει ότι ο ένας στους τέσσερεις ορειβάτες έχανε τη ζωή του. Ωστόσο το 2021 υπήρξε μεγάλη επιτυχία στις αποστολές με αποτέλεσμα 190 (!) αναβάσεις στην κορυφή. Το παραπάνω πρωτοφανές στατιστικό έριξε το ποσοστό στο 13%. Για την ακρίβεια μέχρι τον Αύγουστο του 2022 είχαμε 700 άτομα να έχουν καταφέρει την κορυφή, ενώ 190 δεν κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί. Συγκριτικά με το Έβερεστ μέχρι το Φλεβάρη του 2023 είχανε πατήσει την κορυφή 6338 άτομα, ενώ έχασαν τη ζωή τους σε αυτό 310.


Η διαδρομή για την προσέγγιση του Κ2 μπορεί να ξεκινήσει από το Πακιστάν ή από την Κίνα. Η 2η επιλογή ωστόσο είναι αρκετά πιο σύνθετη και δύσκολη. Σχετικά με την προσέγγιση από το Πακιστάν αφού προσγειωθούμε στο Islamabad συνεχίζουμε με εσωτερική πτήση στο Skardu. Κατόπιν με αμάξι μεταφερόμαστε στο Askole και από εκεί αρχίζει το trekking. Οι επόμενοι σταθμοί που θα συναντήσουμε μπορεί να είναι οι Jhula, Paiyu, Urdukas, Goro I, Goro II και τέλος η μοναδική Concordia. Από εκεί μέσω του περάσματος Gondogoro La μπορούμε να κυκλώσουμε και να γυρίσουμε από άλλη διαδρομή. Γενικά είναι αρκετά απομονωμένο, χρειάζονται αρκετές μέρες για την προσέγγισή του σε αφιλόξενο τερέν. Δύσβατοι και στενοί χωματόδρομοι, διασχίσεις ποταμών, κακοτράχαλα μονοπάτια, μοραίνες και ο παγετώνας Baltoro συνθέτουν το σκηνικό για να φτάσει κανείς στη βάση του βουνού και μόνο.



Από τις πρώτες εξερευνήσεις το 19ο αιώνα, μέχρι σήμερα το Κ2 γοητεύει και μαγνητίζει τους ορειβάτες, ωστόσο συχνά θυμίζει και τη μεγάλη επικινδυνότητα που κρύβει. Και μάλλον δεν την κρύβει και τόσο καλά.. 
Στην πορεία αυτή του χρόνου γράφτηκαν επικές στιγμές, αλλά και μεγάλες τραγωδίες. Παρακάτω θα αναλύσουμε το ιστορικό των αναβάσεων, τις διαδρομής που χαράχτηκαν για την κορυφή αλλά και τις χρονιές που το Κ2 δε στάθηκε τόσο φιλόξενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου