Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή των σπηλαίων την έχουν οι νομοί της Δράμας και της Καβάλας. Η Δράμα φιλοξενεί και μερικά από τα βαθύτερα σπήλαια της Μακεδονίας όπως η Χιονότρυπα, το βαθύ του Κορυλόβου και το βάραθρο του Χρήστου. Στην Καβάλα βρίσκονται πληθώρα μεταλλείων και ορυχείων στην καβαλιώτικη πλευρά του Παγγαίου καθώς και στην περιοχή της παλιάς Καβάλας. Οι νομοί της Ροδόπης και της Ξάνθης παρουσιάζουν μικρότερη κατανομή αλλά σίγουρα έχουνε γίνει και λιγότερες έρευνες λόγω της απομόνωσής τους.
Νομός Δράμας
Στη Δράμα υπάρχει το εντυπωσιακό υπόγειο ποτάμι των πηγών του Αγγίτη (Μααρά) με 12 χλμ. συνολικό μήκος διαδρόμων. Επίσης εντυπωσιάζει το αλπικό παγοσπήλαιο της Χιονότρυπας. Στο λόφο του Κορύλοβου πάνω από τη Δράμα ο Πρωτέας έχει εξερευνήσει το Τετράστομο, το μεγάλο βάραθρο του Κορυλόβου στα -108μ, και ένα μικρό βάραθρο στα 10 μέτρα. Επίσης κατέβηκε στο βάραθρο του Χρήστου, πάνω από το Οχυρό. Ήτανε η πρώτη Ελληνική αποστολή μετά τους Γάλλους που κατέβηκαν το 1982. Το βάθος του είναι 137 μέτρα και πρόκειται για το 4ο βαθύτερο στη Μακεδονία.
- Χιονότρυπα, Φαλακρό 2015 2016 2020
- Τετράστομο, Κορύλοβος 2014 2016
- Κορύλοβου Μεγάλο, Δράμα
- Κορύλοβου Μικρό
- Βάραθρο Χρήστου, Φαλακρό (άγιος Παύλος), Οχυρό
- Υπόγειο ποτάμι Αγγίτη (Μααρά), Πηγές
- Βάραθρο Βαθύσπηλιο
- Γκιαούρ Ντερέ, Μικρόπολη
- Του Κοριτσιού η Τρύπα, Καλλίφυτος
Νομός Καβάλας
Στο νομό της Καβάλας βρίσκεται το 3ο βαθύτερο βάραθρο στην Μακεδονία, αυτό της Φωλιάς, βάθους 144 μέτρων. Επίσης υπάρχει το βάραθρο του Περιστεριώνα 40 μέτρων, ενώ έχουνε εξερευνηθεί αρκετά ορυχεία και μεταλλεία στο Ζυγό και την περιοχή της Παλαιάς Καβάλας.
- Γιοβάννι Λάκκος, Φωλιά, Σύμβολο
- Υπόγειο ποτάμι Βοσκόβρυσης (Τσομπάν Σουί), Παγγαίο
- Σπήλαια Πλατανότοπου, Παγγαίο
- Σπήλαιο Ακροβουνίου, Παγγαίο
- Μεταλλείο παλιάς Καβάλας
- Βάραθρο Περιστεριώνα, Κοκκινόχωμα
Νομός Ξάνθης
- Σπήλαιο Δρυάδων, Άνω Λιβερά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου