Google+

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Οι Κρεμαστοί καταρράκτες της Ελλάδος

Η Ελλάδα φιλοξενεί πολλούς και εντυπωσιακούς καταρράκτες σε όλη την έκταση της. Με ορεινό ανάγλυγφο και αμέτρητες πηγές, άρα και πολλά τρεχούμενα νερά, ήτανε επόμενο να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
Πολλοί ξεχωρίζουν για το ύψος τους ενώ άλλοι για την ποσότητα των νερών τους. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι κρεμαστοί καταρράκτες, καταρράκτες που πέφτουν δηλαδή απότομα πολλά κατακόρυφα μέτρα. Κοινό γνώρισμά τους είναι ότι προέρχονται από πηγή-πηγές σε μεγάλο υψόμετρο στα βουνά. Μόλις το νερό συναντήσει κάποια κάθετη/κατακόρυφη πλαγιά πέφτει απότομα από μεγάλο ύψος. Συνήθως δεν παρουσιάζουν μεγάλη ποσότητα νερού μιάς και δεν έχουν μεγάλες λεκάνες απορροής που θα συγκεντρώσουν πολλά νερά από βροχές ή χιόνια, αλλά συντηρούνται από αλπικές πηγές όπως είπαμε παραπάνω. Ας τους γνωρίσουμε:

- Κεφαλόβρυσο, Τζουμέρκα, 330 μέτρα
 Με 330 μέτρα συνολικού αναπτύγματος δικαίως κατέχει την πρωτιά. Οι πηγές του βρίσκονται κοντά στην κορυφογραμμή των Τζουμέρκων στα 1900μ, ενώ η καθετότητα ξεκινάει από τα 1750 για να καταλήξει στα 1400 μέτρα υψόμετρο.

- Μάστορα, Κρήτη 215 μέτρα
 Ο καταρράκτης του Μάστορα πέφτει από μεγάλο ύψος στο φαράγγι του Χα

- Κρεμαστός, Σαμοθράκη 180 μέτρα
 Καλά κρυμμένος στη νότια πλευρά του νησιού, ξεπροβάλει μέσα σε ένα άγριο και άγονο τοπίο για να καταλήξει στη θάλασσα. 90 μέτρα απότομης καθετότητας και άλλα 90 πιο επικληνή ολοκληρώνουν το μεγαλείο του Κρεμαστού.

- Κρεμαστός Οίτης, 140μ
  Κοντά στο χωριό Κομποτάδες, πρόκειται για το πάνω κομμάτι του φαραγγιού "Γερακάρης"


- Άρτας, Τζουμέρκα, 105 μέτρα
Πιο πάνω από το χωριό Καταρράκτη τροφοδοτείται από πηγές της δυτικής πλευράς των Τζουμέρκων. Δίπλα του υπάρχει ακόμα ένας εποχιακός καταρράκτης.

                                    - Κρεμαστός Ανατολικής, 130 μέτρα
Πηγάζει από το όρος Περιστέρι στα Τζουμέρκα. Έχει συνολικό ύψος 130 μέτρων, από δύο απανωτούς καταρράκτες 45 και 85 μέτρων.
 
- Κρεμαστός Δέσης, 100μ
Ο καταρράκτης βρίσκεται κοντά στη Δέση, στο όρος Χαλικόβουνο.Είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή του Ασπροποτάμου.
- Κοντίβας Ευρυτανία, 100μ
Χύνεται στον Κρικελλοπόταμο στην Ευρυτανία, λίγο μετά το διάσημο Πάντα Βρέχει. Μικρή ποσότητα νερού τους καλοκαιρινούς μήνες.

- Κρεμαστός στη Βάλια Κίρνα, 100μ
Καλά κρυμμένος στην "καταραμένη Κοιλάδα" στο νοτιοανατολικό Σμόλικα, κοντά στη Σαμαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου