Γενικά: Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας φτάνοντας τα 220 χιλιόμετρα, αλλά και ο πλουσιότερος σε νερά μαζί με τον Αώο. Οι κύριες πηγές του ξεκινάνε από το όρος Περιστέρι (Λάκμος) πάνω από το Χαλίκι στην περιοχή του Ασπροπόταμου. Στην πορεία του δέχεται τα νερά δεκάδων παραπόταμων για να χυθεί στο Ιόνιο πέλαγος. Πιο πριν περνάει από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών για να ενωθεί με τα νερά του Αγραφιώτη και του Τρικεριώτη.
Ονομασία/Ετοιμηγορία: Ονομάζεται και Ασπροπόταμος ή Άσπρος εξαιτίας των αφρισμένων νερών αλλά και του πετρώματος που σε συνδιασμό με τις κάτασπρες κροκάλες του δίνουν σε πολλά σημεία έντονη λευκή απόχρωση. H ονομασία αυτή επικρατεί κυρίως για το πάνω κομμάτι του. Η ετυμηγορία της λέξης προέρχεται από τη Σανσκριτική ρίζα "Αχ" που σημαίνει άφθονο νερό και τη λέξη "λώων" που σημαίνει ο ανώτερος, ο αγαθότερος.
Γεωγραφικά/Γεωλογικά στοιχεία: Πηγάζει από την καρδιά της Πίνδου και η κοίτη του διατρέχει εξαιρετικά παρθένα μέρη μοναδικής και σπάνιας βιοποικιλότητας. Στα νερά του ξεδιψάν όλα τα θηλαστικά της χώρας. Θα μπορούσαμε να τον χωρίσουμε σε τρία κομμάτια: Στο βόρειο κομμάτι του μέχρι το φράγμα της Μεσοχώρας, στο 2ο κομμάτι από τη Μεσοχώρα μέχρι το φράγμα της Συκιάς και τέλος το τρίτο κομμάτι από τη Συκιά στη λίμνη Κρεμαστών μέχρι τις εκβολές του. Η απαρχή του βρίσκεται στο νομό Τρικάλων και κατόπιν κινείται στα όρια των νομών Τρικάλων και Άρτας ενώ στη συνέχεια περνάει στο νομό Καρδίτσας κ προς το τέλος κινείται στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτολοακαρνανίας. Γεωλογικά το κυρίως πέτρωμα της κοίτης είναι ασβεστόλιθος, ωστόσο στα πρανή του έχει μεγάλα κομμάτια από φλύσχη. Επίσης κατά σημεία συναντάμε και τον χαρακτηριστικό κόκκινου χρώματος κερατόλιθο. Τα βουνά που τροφοδοτούν τον Αχελώο ξεκινώντας από το βορρά είναι τα: Περιστέρι, Κακαρδίτσα, Τζουμέρκα, Αυγό, Χατζή, Βερούσια όρη, Κοκκινόλακκας (Φρούσια όρη). Μετά το Φάγγο και τη Νεραιδόβρυση και μέχρι το φράγμα της Συκιάς συναντάμε το φαράγγι του Αχελώου, μήκους 8 χιλιομέτρων, που είναι μάλλον και το πιο όμορφο κομμάτι του ποταμού με έντονο το αίσθημα της απομόνωσης.
Στρώσεις φλύσχη συναντάμε συχνά στα πρανή του ποταμού |
Ιστορικά στοιχεία: Πολυτάραχος ποταμός, πολλοί κυνηγημένοι έχουν βρει καταφύγιο στην κοίτη του, κυρίως στα πιο δυσπρόσιτα τμήματα του. Στην περίοδο του εμφυλίου, κοντά στην κοίτη του, γράφτηκε και η τελευταία πράξη του Άρη Βελουχιώτη. Το 1945 ο Άρης και με τη συνοδεία 80 ανδρών καταδιώκονταν από τον αγγλικό στρατό. Θα περάσει από τα χωριά Ανθηρό, Καλή Κώμη, Πετρωτό στην προσπάθεια του να βρει καταφύγιο από τους διώκτες του. Στις 14 Ιουνίου το 1945 απόσπασμα της εθνοφυλακής αιφνιδίασε τους αντάρτες κοντά στο Μυρόφυλλο, όπου και σημειώθηκε συμπλοκή. Η ομάδα του Άρη θα κατέβει από απότομη σάρα στον Αχελώο με τον ίδιο να τραυματίζεται. Κατόπιν θα περικυκλωθεί στο φαράγγι του Φάγγου. Με τον κλοιό από τους διώκτες του να στενεύει ο Βελουχιώτης μαζί με το Τζαβέλα θα αυτοκτονήσουν. Ένα μικρό μνημείο υπάρχει λίγο πάνω από το ποτάμι στη μνήμη τους. Επίσης ιστορικό μέρος είναι και η μονή Σέλτσου που βρίσκεται στο όρος Κοκκινόλακκας, πάνω από το χωριό Πηγές Άρτας. Εκεί καταφύγανε 1140 Σουλιώτες να να προστατευτούν από τον Αλή Πασά. Η θέση της μονής είναι ιδιαίτερα οχυρωματική αλλά δεν έχει διαφυγή. 5000 Τουρκαλβανοί περικύκλωσαν τη μονή εγκλωβίζοντας τους Σουλιώτες. Μετά από τρεις μήνες πολιορκίας μία ομάδα εισέβαλε στη μονή. Στη μάχη που ακολούθησε σώθηκαν μόλις 65 Σουλιώτες, ένας από αυτούς και ο Μάρκος Μπότσαρης. Πολλά γυναικόπαιδα πέσανε από τις ορθοπλαγιές του Κοκκινόλακκα στην κοίτη του Αχελώου, 300 μέτρα χαμηλότερα..
το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη στο φαράγγι του Φάγγου |
Μυθολογικά στοιχεία: Οι αρχαίοι Έλληνες τρέφανε μεγάλο σεβασμό στο θεό Αχελώο τοποθετώντας τον ψηλά στους ποταμοθεούς ενώ θεωρούσαν ότι όλα τα νερά της γης προέρχονται από αυτόν. Γιος του Ωκεανού και της Τηθύος παρουσιάζεται κερασφόρος, γενειοφόρος, μισός ταύρος και μισός φιδόμορφο ψάρι με μορφή ανθρώπου. Οι Ακαρνάνες στην αρχαιότητα αγαπούσαν και λάτρευαν τον Αχελώο ως θεότητα. Με τη μορφή ταύρου παρίσταναν την ορμητικότητα του και με δράκου τον ελικοειδή ρου των νερών του. Μαζί του πάλεψε ο ημίθεος Ηρακλής για χάρη της Δηιάνειρας, της κόρης του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα. Μετά από μεγάλη γιγαντομαχία ο Ηρακλής νίκησε τον Αχελώο, αφού του έσπασε το ένα κέρατο και τον έριξε στο χώμα. Ο Αχελώος, για να πάρει πίσω το σπασμένο κέρατο, έδωσε στον Ηρακλή το Κέρας της Αμάλθειας, που ήταν πηγή αφθονίας και γονιμότητας.
Η μάχη του Ηρακλή με τον Αχελώο |
Ιχθυοπανίδα: Είναι από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα και περιλαμβάνει 40 είδη. Σήμα κατατεθέν η ποταμίσια πέστροφα με τις μοναδικές αρετές της. Αρκετοί είναι οι ψαράδες που δοκιμάζουν τις ικανότητες τους κατά μήκος της κοίτης.
άγρια πέστροφα στον Αχελώο ποταμό |
Διάσχιση Αχελώου: Τον Ιούλιο του 2021 εξαμελής ομάδα αποτελούμενη από τους Ζάχαρη,Τσιμπανάκο, Χαραλαμπίδη, Καρίνογλου, Χονδρό, πραγματοποίησε διάσχιση στο κομμάτι του Αχελώου, από το φράγμα της Μεσοχώρας μέχρι το φράγμα της Συκιάς. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε τρεις μέρες καλύπτοντας την απόσταση των 35 χιλιομέτρων. Σε αυτό το κομμάτι η κοίτη του ποταμού παρουσιάζει ανεπάλληλες διακυμάνσεις, με δεκάδες παραλίες, αμμουδιές, σημεία για κολύμπι, ορμητικά νερά, στενά περάσματα και φυσικά σημεία απαράμιλλης ομορφιάς. Ένας χαμένος παράδεισος..
Τα 35 χιλιόμετρα και τα σημεία κατασκήνωσης |
Αναλυτικότερα τα ημερήσια τμήματα
- 1η μέρα: Φράγμα Μεσοχώρας - Θέση Αποστολέικα
- 2η μέρα: Αποστολέικα - Φάγγος
- 3η μέρα: Φάγγος - φράγμα Συκιάς
Πατημασιά αρκούδας δίπλα στην κοίτη του |
Παραπομπές-Πηγές
- Natura Graeca
- ΣΠΟΡ Τρικάλων
- wikipedia
- σελίδα νεα εποχή
- Αρχείο ΕΡΤ
- Μυθολογία και εκτροπή
- Μυθολογία και δημοπρασία
Βιβλιογραφία
- Αχελώος, Νίκος Πέτρου
- Αχελώος, οδοιπορικό στον Απολλώνειο ποταμό, Ζήσης
- Αχελώος, ο θεός ποταμός, Ηλιόπουλος
- Αργιθέα, Αχελώος, Σινάνης
- Μουζάκι-Καράβα-Αργιθέα-Αχελώος, συλλογικό έργο
- Η δίκη του Αχελώου, συλλογικό
- Αχελώος (Γλωσσολογία-Μυθολογία-Ιστορία-Τέχνη), Μιτάκης, 1983
- Αχελώος, ο μυθικός ποταμός, Επτά Ημέρες Καθμερινή, 1999
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου