Google+

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Χειμερινό Κ2

Σα να μην ήτανε αρκετοί οι κίνδυνοι που από μόνη έχει μία κορυφή μεγάλου υψομέτρου, ειδικά όταν αυτή είναι το Κ2, τώρα προσθέτουμε και τις χειμερινές συνθήκες. Η ανάβαση στο Κ2 χειμώνα, ήτανε ένα επίτευγμα που για χρόνια το επεδίωκαν οι σοβαρότεροι ορειβάτες του πλανήτη. Από τις 14 οχτάρες κορυφές το 2016 πατήθηκε χειμώνα το Nanga Parbat, και για χρόνια είχε μείνει μόνο το Κ2. Το χειμώνα του 2021 ήρθε και η σειρά του. Ας δούμε τις προσπάθειες που προηγήθηκαν μέχρι να φτάσουμε εκεί.



Η ομάδα των Νεπαλέζων που κατάφερε την 1η ανάβαση

Χρονικό αναβάσεων:

  • Διεθνής αποστολή από 4 Βρετανούς, 13 Πολωνούς και  7 Καναδούς με αρχηγό τον Andrzey Zawada. Στις 16 Μαρτίου οι Krzysztof Wielici και ο Leszek θα στήσουν το camp III στα 7300μ. Ισχυροί άνεμοι και παγετός τους ανάγκασαν τελικά να υποχωρήσουν
  • 2002/03: Πολωνική αποστολή που αποτελείται απο 14 άτομα, με αρχηγό τον Krzysztof Wielici. Δέκα Πολωνοί και τέσσερα μέλη από Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Ρωσία. Ο Στόχος ήταν η North ridge. Οι Piotr Morawski, Marcin Kaczkan και Denis Urubko θα στήσουν το camp IV στα 7650μ. Στην προσπάθεια της τελικής ανάβασης η σκηνή τους θα σκιστεί από θυελλώδεις ανέμους, ενώ ο Kaczkan θα πάθει πνευμονικό οίδημα.
  • 2011/2012: Ρώσικη αποστολή αποτελούμενη από εννιά αναρριχητές, με σκοπό να δοκιμάσουν από την Abruzzi spur. Οι τρεις θα φτάσουν στα 7200μ. αλλά θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ ο ένας από τους τρεις θα υποφέρει από κρυοπαγήματα στα χέρια. Θα τον κατεβάσουν στην κατασκήνωση βάσης αλλά επειδή δε μπορούσε να έρθει ελικόπτερο να τον παραλάβει λόγω του καιρού, τελικά θα πεθάνει από πνευμονία. Η αποστολή θα διακοπεί.
  • 2017/18: Οι Πολωνοί επιστρέφουν με αρχηγό τον Krzysztof Wielici για άλλη μία φορά. Η ομάδα απαρτίζεται από 13 αναρριχητές και η επιλογή της διαδρομής ήτανε η cesen route. Θα φτάσουνε μέχρι τα 6500μ, ωστόσο ο Denis Urubko θα συνεχίσει σόλο και μάλλον θα φτάσει στο υψόμετρο των 7500μ.
  • 2021: Δέκα Νεπαλέζοι αναρριχητές θα καταφέρουν τελικά να πατήσουν στην κορυφή του Κ2. Από αυτούς μόνο ο Nirmal Punja δε θα χρησιμοποιήσει πρόσθετο οξυγόνο. Η θερμοκρασία στην κορυφή ήτανε στους -40C. Η χρονιά ωστόσο δε θα 'ναι αναίμακτη, αφού ο Sergi Mignote, μέλος Ισπανικής αποστολής θα πεθάνει από πτώση. Στην ίδια αποστολή θα έχουμε και τις απώλειες των Atanas Skatov, John Snorri και Ali Sadpara.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου