Ένα καινούριο σπήλαιο στη Χαλκιδική εξερεύνησαν μέλη του Πρωτέα. Το σπήλαιο βρίσκεται λίγο έξω από τον Άγιο Πρόδρομο και έχει βαραθρώδη διατομή τριών μέτρων. Διανοίγεται σε μεταμορφωμένο πέτρωμα (γνεύσιο) με ασβεστιτικές στρώσεις και διάκοσμο. Με την είσοδο σε αυτό υπάρχει μεγάλος θάλαμος με καταπτώσεις και μετά συνεχίζει σε δύο κλάδους. Ο ένας μας οδηγεί σε 3 μικρότερους θαλάμους με χαμηλή οροφή, ενώ ο άλλος κλάδος επικοινωνεί με θάλαμο 3 μέτρα πιο πάνω. Στον κεντρικό μεγάλο θάλαμο υπάρχει και άλλη συνέχεια σε χαμηλότερο επίπεδο που μετά από στενό πέρασμα οδηγεί σε μεγάλο θάλαμο με αρκετό διάκοσμο. Έχει όμορφες κολώνες και ρεόλιθο σε αρκετά σημεία στα τοιχώματα, κοράλια και σταλακτιτικό/σταλαγμιτικό υλικό. Επίσης υπάρχουν και αρκετά στενά περάσματα.
Προσοχή: Το σπήλαιο δεν παρουσιάζει επαρκές οξυγόνο κατά περιόδους και το γεγονός αυτό το καθιστά επικίνδυνο.
Η είσοδος |
Ο πρώτος μεγάλος θάλαμος μετά την είσοδο στο σπήλαιο |
η χαμηλή συνέχεια για τον δεξί κλάδο |
όμορφο σημείο με διάκοσμο |
στενό πέρασμα για το πάνω διάζωμα |
Ο πάνω θάλαμος.Φαίνεται η διάκλαση με την οποία επικοινωνεί με το κάτω κομμάτι |
στενό πέρασμα στον αριστερό κλάδο |
Έξοχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξοχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας και Καλές γιορτές. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το εν λόγω σπήλαιο είχε εξερευνηθεί και στα τέλη της δεκαετίας του 60 από τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας μου, μαζί με άλλους πιτσιρικάδες τους υπέδειξαν το σημείο, και μάλιστα επειδή ήταν μικρόσωμος, εισήλθε σε ένα δύσκολο πέρασμα μέσα σε αυτό καθ' υπόδειξιν τους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Αγ. Προδρόμου, θέλοντας να μάθουν πόσο μεγάλο είναι το σπήλαιο, έβαλαν μέσα μία γάτα. Αυτή, λέγεται ότι εμφανίστηκε μετά από μέρες στο Ζαγκλιβέρι. Αυτά βέβαια αποτελούν μύθο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία άλλη μαρτυρία λέει ότι στο σπήλαιο αυτό, επί τουρκοκρατίας εργάζονταν μαλαματάδες, για την εξόρυξη ασημιού, κάτι το οποίο όμως μάλλον δεν ευσταθεί, καθώς δεν έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα στην περιοχή. Αργότερα η είσοδος καλύφθηκε πρόχειρα, καθώς έπεφταν μέσα σε αυτό ζώα από τα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Η ύπαρξη του σπηλαίου βέβαια είναι γνωστή στους κατοίκους του Αγ. Προδρόμου
Αυτά τα λίγα θα ήθελα να αναφέρω για την ιστορία του σπηλαίου στην τοποθεσία "Σμέντσα". Οι φωτογραφίες σας είναι υπέροχες. Καλή συνέχεια στο έργο σας.
Γιάννης Δημ. Σαράφης
Άγ. Πρόδρομος Χαλκιδικής
Ξέχασα να αναφέρω ότι στον Πολύγυρο Χαλκιδικής υπάρχει επίσης ένα σπήλαιο, η λεγόμενη "Δρακότρυπα". Δεν έχω επισκεφτεί το σημείο, αλλά γνωρίζω ότι είναι νότια του Πολυγύρου, κοντά στο εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου του Ορφανού. Εάν κάποια στιγμή επισκεφθείτε ξανά την περιοχή μας, θα μπορούσατε να ρίξετε κι εκεί μια ματιά, εάν σας ενδιαφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μην σας κούρασα με τις πληροφορίες που παρέθεσα.
Απεναντίας, σας ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορείες! Το μύθο με τη γάτα μας το είπαν και στο χωριό. Θα περάσουμε κάποια στιγμή και από τον Πολύγυρο να ψάξουμε για τη Δρακότρυπα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλές γιορτές. Θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχει και άλλο σπήλαιο στη Χαλκιδική, αυτό του Αγίου Ευθυμίου, στα Βράσταμα. Υπήρξε παλιό ερημητήριο μοναχών. Υπάρχουν και σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δεν πρέπει να είναι μεγάλο, αλλά δεν παύει να είναι σπήλαιο. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη και καλές γιορτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε για την πληροφορία, θα το τσεκάρουμε και αυτό!
ΔιαγραφήA few years later! Ξεφυλλίζοντας ένα τεύχος του 2004 από μία τοπική εφημερίδα της Χαλκιδικής, τα Αηδόνια (Παλαιόκαστρο), διάβασα ένα άρθρο για τη Δρακότρυπα του Παλαιοκάστρου Χαλκιδικής. Παρατίθεται και φωτογραφία από δραστήριους κατοίκους του χωριού που την επισκέφθηκαν. Όπως αναφέρεται, στάλθηκε και επιστολή στην Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος, αλλά δεν γνωρίζω τα περαιτέρω. Δεν γνωρίζω επίσης εάν είναι καταγεγραμμένη, και εάν αξίζει να την επισκεφθείτε. Εάν θέλετε, μπορώ να σας δώσω και στοιχεία επικοινωνίας με άτομο του χωριού που γνωρίζει την τοποθεσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικά,
Γιάννης Σαράφης
Άγ. Πρόδρομος