Google+

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ατυχήματα στο Κ2

 1939: Η 1η απώλεια στο Κ2, με το χρηματοδότη της Αμερικανικής αποστολής να ξεμένει σε υψηλό camp, και σε διανοητική σύγχυση να αρνείται να κατέβει. Τρεις σέρπα θα πάνε για βοήθεια, αλλά τη 2η φορά που θα τον προσεγγίσουν δε θα επιστρέψουν. Έτσι έληξε άδοξα η αποστολή με τις απώλειες ενός Αμερικάνου και τριών σέρπα.


1953: Πάλι σε Αμερικάνικη αποστολή με οργανωτή το Houston, ο Arthur Gilkey θα προσβληθεί από θρομβοφλεβίτιδα. Η ομάδα θα κάνει μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τον κατεβάσει. Και ενώ σε κάποια φάση τον είχε ασφαλισμένο και έψαχνε για κατασκήνωση, μία χιονοστιβάδα φαίνεται ότι τον παρέσυρε, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί.

1954: Στην Ιταλική αποστολή ο Mario Puchoz θα πεθάνει από πνευμονία

1986: Φτάνουμε στη χρονιά σταθμό για το Κ2. Στο βουνό επιχειρούν 14 αποστολές, φαινόμενο πρωτοφανές για το βουνό. Από τις 21 Ιουνίου εώς τις 12 Αυγούστου θα σκοτωθούν 13 άτομα, από διαφορετικές αιτίες. Ο Renato Casarotto στη στις σόλο προσπάθειές του για τη Magic Line θα πέσει σε crevass, Δύο Αμερικάνοι θα παρασυρθούν από χιονοστιβάδα στις αρχές τις διαδρομής, ενώ ένας Πολωνός μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδρομής από πτώση. Ο Πολωνός Piotrowski από πτώση, μετά από επική προσπάθεια σε νέα διαδρομή στο Κ2 μαζί με τον Kukuzca που θα επιστρέψει μόνος, το αντρόγυνο Barrad θα χαθεί σε κακοκαιρία στην κατάβαση, και ένας Πακιστανός από λιθόπτωση. Από τις 6-10 Αυγούστου διαφορετικές αποστολές θα εμπλακούν σε κακοκαιρία και κάποια μέλη θα υποχρεωθούν σε bivouac στη ζώνη θανάτου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Ήτανε η Julie Tullis, ο Alan Rouse, ο Hannes Wieser και ο Algred Imitzer και η Dobroslava Wolf. Αναλυτικά και εδώ.





1995: Έξι άτομα θα χάσουν τη ζωή τους από κακοκαιρία. Το τραγικό γεγονός θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και στα media, μιας και ένα από τα θύματα ήτανε η Alison Hargreaves, αρκετά διάσημη με ήδη αρκετές αναβάσεις στο βιογραφικό της και μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες στην ιστορία της ορειβασίας. Το σώμα της φαίνεται να το παρέσυραν ισχυροί άνεμοι..  Επίσης στα θύμαα ήτανε και ο Hilary Αναλυτικότερα εδώ.


2008:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου