Google+

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Σπήλαιο Γάκη, Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

Το σπήλαιο βρίσκεται ανατολικά του χωριού Έλατος, μέσα στη χαράδρα με το όνομα "Κρεμαστό Νερό". Πιθανό να πρόκειται για παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού και διανοίγεται σε ασβεστόλιθο. Έχει περίπου 200 μέτρα μήκος διαδρόμων και στο τέλος του αγωγού, ο οποίος κατηφορίζει απότομα, καταλήγει σε σιφόνι. Πήρε το όνομά του από το Θύμιο Γάκη λήσταρχο της περιοχής των ανατολικών Αγράφων που λέγεται ότι έβρισκε καταφύγιο στη σπηλιά. Ο Γάκης το 1884 απήγαγε και την κόρη ενός επιφανή και πλούσιου τσέλιγκα (Ν.Αβέρωφ) και πιθανόν να την έκρυψε κάποιο διάστημα και στο σπήλαιο αυτό. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό νυχτερίδων και το δάπεδο έχει αρκετή ποσότητα γουανό σε κάποια σημεία. Επίσης πέρα από τη βιολογική του αξία παρουσιάζει και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον μιας και τη δεκαετία του 1950 είχανε βρεθεί οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου (ursus spelaeus) κοντά στην είσοδο. Στα τοιχώματα του αγωγού υπάρχει όμορφος διάκοσμος με ποικιλία σπηλαιοθεμάτων. Παράλληλα μικρότεροι διάδρομοι υπάρχουν εκατέρωθεν της κύριας διαδρομής. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε το 1987 από το ΣΠΕΛΕΟ και μετέπειτα από το Σπηλαιολογικό όμιλο Καρδίτσας. Δυστυχώς έχει υποστεί αρκετές καταστροφές, ενώ σε πολλά σημεία είναι βαμμένο με σπρέι..Δέκα μέτρα χαμηλότερα του σπηλαίου και στη διάνοιξη ενός δρόμου ακούγεται έντονα νερό που πιθανό να συνδέεται με το σιφόνι του σπηλαίου ψηλότερα.


το φως από την είσοδο



κοντά στην είσοδο



λαθρανασκαφή και εδώ..



όμορφες κουρτίνες











το σπήλαιο κατηφορίζει απότομα και στο βάθος βρίσκεται το σιφόνι

5 σχόλια:

  1. Η σπηλιά του ΓΑΚΗ, όπως και η σπηλιά του Καϊμακιά, βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια της τοπικής κοινότητας Καρύτσας Δολόπων του δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Αποτελεί εδώ και δεκαετίες αγαπημένο προορισμό των μνέων της Καρύτσας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (κα Νίνα Κυπαρίσση) λόγω προϊστορικών ευρημάτων στο χώρο της.Μία οργανωμένη εξερεύνηση της σπηλιάς έγινε τον Αύγουστο του 1987 απ΄την ΣΠΕΛΕΟ με 4μελή ομάδα σπηλαιολόγων. Οι παλιότερες δημοσιεύσεις σχετικά με το σπήλαιο είναι :
    1) ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΪΣΗΣ, "Η Σπηλιά του Γάκη στην Καρύτσα Δολόπων", εφημερίδα ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, Σεπτέμβρης 1985, Καρδίτσα.
    2) Περιοδικό "ΚΟΡΦΕΣ" , ΣΠΗΛΙΑ ''ΓΑΚΗ'' στο χωριό Καρύτσα Δολόπων, κείμενο Κώστα Ζούπη, τεύχος 70 ,σελ. 24, Μάρτιος-Απρίλιος 1988,όπου δημοσιεύεται περιγραφή και σχεδιάγραμμα -χαρτογράφηση της σπηλιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μήπως είναι εφικτό να έχω με κάποιο τρόπο τα παραπάνω άρθρα?

      Διαγραφή
  2. Ναι, στείλτε μου mail να κάνω μιά προσπάθεια να τα σκανάρω, αλλά δώστε μου και μια ταχυδρομική διεύθυνση για να σας τα στείλω καλύτερα ταχυδρομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...στα τοιχώματα του σπηλαίου όλη η βλακεία από την επίσκεψη του τηλεοπτικού συνεργείου και των παικτών του ριάλιτι the wall... Το σιφόνι είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο. Η πρόσβαση έχει αυξανόμενη κλίση και γλιστράει πολύ. Όποιος δεν είναι δεμένος κινδυνεύει με ελεύθερη πτώση τεσσάρων μέτρων και μπλούμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράματι το σπήλαιο γλίτωσε από πολλούς στην ιστορία του και ήρθαν οι ανεγκέφαλοι του ριάλιτι να το ισοπεδώσουν..Το σιφόνι θέλει προσοχή πράγματι, γι' αυτό καλό είναι η επίσκεψη σε σπήλαια να γίνεται από οργανωμένες ομάδες σπηλαιολόγων.

      Διαγραφή