Google+

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Χαράδρα Βίκου, Τύμφη, βόρεια Πίνδος

Η χαράδρα του Βίκου βρίσκεται στην Τύμφη (Γκαμήλα) και ανήκει στο εθνικό πάρκο Βίκου-Αώου, στη βόρεια Πίνδο. Τα μεγέθη του φαραγγιού εντυπωσιάζουν. Τα πανύψηλα ασβεστολιθικά  τοιχώματά του διαβρώθηκαν με την πάροδο εκατομμυρίων ετών. Η δουλειά των παγετώνων και του νερού σκάλισαν τον ασβεστόλιθο με υπομονή, φτάνοντας τη χαράδρα σε μεγάλα βάθη.
Η ήπια κοίτη στο ύψος του γεφυριού του Κόκκορη και του Μίσιου θα αλλάξει δραστικά με το ανάγλυφο να γίνεται έντονο στο ύψος του Καπέσοβου που ακολουθεί. Εκεί γεννιέται και η χαράδρα του Βίκου. Κατόπιν άλλη μία χαράδρα της περιοχής, η Μεζαριά, θα ενωθεί με το Βίκο ερχόμενη από ανατολικά. Απέναντι βρίσκεται το Μονοδένδρι. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης είναι έντονα καρστικοποιημένα και κατά συνέπεια το νερό συνεχίζει υπογείως, έτσι είναι σε γενικές γραμμές στεγνή, με μικρές κολύμπες και λίγη ροή νερού.
Το Μονοδένδρι δίνει ωραία σημεία θέας στη χαράδρα και τη Μεζαριά που είναι απέναντι, ενώ υπάρχει μονοπάτι που μας κατεβάζει στη χαράδρα. Στη συνέχεια άλλη μία εντυπωσιακή χαράδρα θα ενωθεί και αυτή στο Βίκο: Είναι η χαράδρα του Μέγα Λάκκου, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Τύμφη. Μετά από 12 χιλιόμετρα στο εθνικό μονοπάτι Ο3, δίπλα στην κοίτη, θα συναντήσουμε τις πηγές του Βοϊδομάτη. Μία σχεδόν στεγνή κοίτη ζωντανεύει ξαφνικά και μεταμορφώνεται σε ένα γαλαζοπράσινο και παγωμένο ποτάμι.
Στις πηγές του Βοϊδομάτη υπάρχει επιλογή για έξοδο στο Πάπιγκο. Αλλιώς συνεχίζοντας στο Ο3 θα βγούμε στο χωριό του Βίκου, μετά από ένα ανηφορικό μονοπάτι.
Μετά από κάποια χιλιόμετρα τα νερά του Βοϊδομάτη θα ενωθούν με αυτά του Αώου για να συνεχίσουν προς βορρά την πορεία τους. Τo μήκος της διαδρομής από το Μονοδένδρι στο Βίκο είναι 15 χιλιόμετρα. Λεπτομέρειες της διαδρομής εδώ.

Ποταμός Βοϊδομάτης και η εντυπωσιακή χαράδρα του Βίκου
Εκκίνηση από το Μονοδένδρι


Η χαράδρα της Μεζαριάς απέναντι αριστερά


Στην κοίτη του Βίκου












Οι πηγές του Βοϊδομάτη




ανηφοριά για το χωριό του Βίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου