Google+

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Υπόγειο ποτάμι Λέγκως, Δέση, νότια Πίνδος

Ο υπόγειος ποταμός βρίσκεται κοντά στη Δέση, στο όρος Χαλικόβουνο σε υψόμετρο 1450μ. Αν και οριζόντιο έχει απότομα πρανή γύρω από την είσοδο και η πρόσβαση καλό είναι να γίνεται με χρήση σχοινιού. Ανήκει στην περιοχή του Ασπροποτάμου που βρίσκεται στη νότια Πίνδο.
Περιγραφή σπηλαίου: Η είσοδος έχει μεγάλο άνοιγμα και δεν επηρεάζεται από τη στάθμη-ποσότητα του νερού. Το ποτάμι εισχωρεί σε σιφώνι 1 μέτρο μετά την είσοδο και εκτονώνεται μερικά μέτρα πιο κάτω με αρκετή ορμή, για να σχηματίσει καταρράκτη 30 μέτρων στη θέση με την ονομασία "Γκούρα Μπαντιμάρι". Στα πρώτα 15 μέτρα του σπηλαίου η προσπέλαση γίνεται δίπλα από τον ποταμό σε στεγνό δάπεδο με αρκετό και όμορφο διάκοσμο. Ακολουθεί μεγάλος θάλαμος με ύψος οροφής 5 μέτρα και πολλές κατακριμνήσεις στο δάπεδο. Η πορεία του νερού γίνεται κάτω από αυτές και για μερικά μέτρα περπατάμε σε βράχους μην έχοντας επαφή με το νερό. Στη συνέχεια ο αγωγός στενεύει και κάνει μια στροφή, ενώ η προσπέλαση γίνεται μέσα από νερό που έχει βάθος 1 μέτρο. Το ποτάμι συνεχίζει για άλλα 30 μέτρα που στο τέλος έχουνε όμορφο λιθωματικό διάκοσμο. Μετά από μία τελευταία στροφή το ταβάνι χαμηλώνει και η συνέχεια είναι αδύνατη. Το σύνολο της διαδρομής είναι στα 70 μέτρα περίπου.
Προέλευση ονομασίας: Κάπου στη δεκαετία του 1920 στο σπήλαιο κλέφτηκε η όμορφη Λέγκω (από την Πύρρα) με έναν χωριανό από το Βροντερό, αφού δεν ήθελαν οι δικοί της να την παντρέψουν.
Η εξερεύνηση-φωτογράφηση έγινε στις 26 Μαρτίου 2016 από μέλη του Πρωτέα, με αρκετή ποσότητα νερών, πράμα που μαρτυράει και ο όγκος νερού του καταρράκτη.

Ο καταρράκτης κάτω από τον υπόγειο ποταμό
Η είσοδος μετά τα πρώτα μέτρα
Η είσοδος από έξω
Τα πρώτα μέτρα του υπόγειου ποταμού

σταλαγμιτικός διάκοσμος
το σιφώνι κοντά στην είσοδο
διάκοσμος κοντά στην είσοδο


φωτό από το θάλαμο των κατακριμνήσεων, κοιτώντας προς την έξοδο
το πέτρωμα που εμφανίστηκε μετά την κατάρρευση της οροφής έχει χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση 

η στροφή του ποταμού
προς το τελευταίο κομμάτι
χαρακτηριστικές στρώσεις στα τοιχώματα

αδύνατη η συνέχεια
διάκοσμος στο δάπεδο (γκουρ)

2 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι που τελικά το ανακαλύψατε!!!
    Είναι πανέμορφο!!
    Ελπίζω να καταφέρω να το επισκεφτώ άμεσα. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύετε!!!
    (Γιαννίκα Κατερίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα, είναι όντως πολύ όμορφο. Εμείς να δεις πόσο χαρήκαμε αφού χρόνια το ψάχναμε!! Θέλει ωστόσο πολύ προσοχή στην πρόσβαση για την είσοδο..

      Διαγραφή