Google+

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σπήλαιο Μπέη, Κόζιακας, νότια Πίνδος

Η σπηλιά του Μπέη βρίσκεται στον Κόζιακα στα 1220μ υψόμετρο, σε μία ιδιαίτερη γεωλογικά περιοχή. Πρόκειται για καταβόθρα που στραγγίζει τα νερά ενός λεκανοπέδιου του βουνού, τα οποία διάβρωσαν τον ασβεστόλιθο και βρήκαν έξοδο στην ανατολική πλευρά της ορθοπλαγιάς. Με ανύψωση του εδάφους και τη διάβρωση του νερού σχηματίστηκε ένας εντυπωσιακών διαστάσεων αγωγός με δύο εισόδους. Το φως εισχωρεί από τα μεγάλα ανοίγματα 10 μέτρων περίπου, ενώ υπάρχει και έντονο ρεύμα αέρα στον κύριο αγωγό.
Στη νότια πλευρά του κύριου αγωγού υπάρχουν δύο ακόμα αγωγοί-διακλάσεις. Η πρώτη που συναντάμε, μήκους 100 μέτρων περίπου, στενεύει προοδευτικά και οδηγεί σε θάλαμο με εντυπωσιακό διάκοσμο στα τοιχώματα και δυστυχώς μία λαθρανασκαφή. Η δεύτερη που είναι κοντά συνεχίζει για 60 μέτρα περίπου και σταματάει σε τοίχωμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει πατάρι από όπου έρχεται άλλος αγωγός με πιθανή συνέχεια. Η σπηλιά είναι ένα σύστημα αγωγών και διακλάσεων.
Το ύψος της οροφής κυμαίνεται γενικά στα 10 μέτρα, ενώ στον κύριο αγωγό μεγάλοι ογκόλιθοι βράχων έχουν αποκολληθεί από την οροφή με αποτέλεσμα το νερό να χάνεται κατά σημεία κάτω από αυτούς. Στην είσοδο σχηματίζεται καταρράκτης 7 μέτρων που ανάλογα με την εποχή η ποσότητα του έχει διακυμάνσεις. Στην κατάβαση οι βράχοι που υπάρχουν στην είσοδο είναι ολισθηροί και καλύτερα είναι να γίνεται χρήση σχοινιού. Στις διακλάσεις υπάρχουν κάποιες νυχτερίδες, καθώς και γουανό. 
Το σπήλαιο εξερευνήθηκε στις 27/03/2016 από μέλη του Πρωτέα και αρκετή ποσότητα νερού.
Η πρόσβαση γίνεται από την Ελάτη ή από τη θέση Κώστα στο δρόμο που πάει για Κανάλια με πολύ καλή σηματοδότηση. Μέρος της διαδρομής στο wikiloc.

Η είσοδος με χιονόπτωση
Κατάβαση 7 μέτρων για την είσοδο στον ποταμό

αρκετή ποσότητα νερού στον καταρράκτη που σχηματίζεται στην είσοδο

Ογκόλιθοι και κατηφορική πορεία.
Η είσοδος με τον καταρράκτη
Εντυπωσιακή κολόνα, ότι απέμεινε από τον ασβεστόλιθο
Άποψη εισόδου από την κολόνα.Στο βάθος ο καταρράκτης
μικρός καταρράκτης στη δεξιά πλευρά της κολόνας
Η έξοδος του νερού στην ανατολική πλευρά. Εξίσου μεγάλη διατομή
Θέα στην άλλη πλευρά
Η 1η διάκλαση. Στο βάθος η μεγάλη κολόνα και το φως από τον κύριο αγωγό.

Στενό πέρασμα που οδηγεί σε θάλαμο με διάκοσμο
Στο τέλος του 1ου διάδρομου. Στο δάπεδο σκαμμένα..


Εντυπωσιακός διάκοσμος στα τοιχώματα
μικρός αγωγός που ενώνεται με τον προηγούμενο θάλαμο



Φωτό από τη 2η διάκλαση:


διάκοσμος και στο τέλος του 2ου διάδρομου

Από Μάρκος Βαξεβανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου