Google+

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Τρύπα Μιχάλη, Βέρμιο

 Πρόκειται για γνωστό σπήλαιο στο όρος Βέρμιο. Έχει βάθος 145 μέτρα και πρόκειται για το 2ο βαθύτερο βάραθρο της Μακεδονίας. Αρχικά φαίνεται ότι κατέβηκαν Ιταλοί σπηλαιολόγοι το 1988 για να ακολουθήσουν Γάλλοι το 1997. Το βάθος του μετρήθηκε από τους Γάλλους στα 195 μέτρα. Το 2014 έγινε αποστολή του Πρωτέα, όπου με σύγχρονα μέσα (distoX) το υπολογίσανε στα 145 μέτρα. Το 2021 τέσσερα μέλη του συλλόγου πραγματοποίησαν επανάληψη της κατάβασης προσθέτοντας κάποια βύσματα και φωτογραφίζοντας εκ νέου το βάραθρο. Διανοίγεται σε ασβεστόλιθο ενώ αρκετά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο εντός του. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται μέσω χωματόδρομου από το Σέλι και κατόπιν σε σηματοδοτημένο μονοπάτι διάρκειας 15 λεπτών. Σχετικά με την ονομασία του βαράθρου λέγεται ότι ο Μιχάλης έπεσε μέσα με τα πρόβατα του και βρέθηκε στον κάμπο της Βέροιας, στην περιοχή Σαραντόβρυσες.Λεπτομέριες της αποστολής του 2014 εδώ.

Σχετικά με τη μορφολογία του σπηλαίου θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε σε τρία τμήματα. Αρχικά στο 1ο κομμάτι συναντάμε βάραθρο βάθους 50 μέτρων με το φως να εισχωρεί μέχρι μεγάλο πατάρι. Το κομμάτι αυτό φωτίζεται αρκετά καλά λόγω του μεγάλου ανοίγματος της εισόδου. Στο πατάρι υπάρχει μεγάλη ποσότητα χώματος, κλαδιών, λάσπης και περιττωμάτων από τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο. 



υλικά και ετοιμασίες

στην είσοδο



το 1ο πηγάδι βάθους 50 μέτρων



Στο βάθος διακρίνεται το πατάρι στα -50 μέτρα

Η επικλινής συνέχεια προς τα ενδότερα του σπηλαίου

δέσμη φωτός που εισχωρεί από την είσοδο

ματιά προς την είσοδο
  • Στο 2ο κομμάτι συνεχίζουμε στο κεκλιμένο δάπεδο του παταριού και προσεγγίζουμε βράχο. Το βάραθρο συνεχίζει και πάλι κατακόρυφα σε σκοτεινό περιβάλλον πλέον με την κατάβαση να διακόπτεται από 2ο πατάρι, 30 μέτρα πιο κάτω.
Η κατακόρυφη συνέχεια μετά το 1ο πατάρι

Άποψη της 1ης κατάβασης, ενώ διακρίνουμε και τη συνέχεια στο επικλινές πατάρι με τα φερτά υλικά στο δάπεδο

Άποψη του βαράθρου από το πατάρι στα - 80 μέτρα


  • Το 3ο κομμάτι μας βάζει στα ενδότερα του σπηλαίου με μία μονοκόμματη κατάβαση 70 μέτρων. Από το 2ο πατάρι και μετά η σταγονοροή γίνεται περισσότερο έντονη. Το βάραθρο τερματίζει σε θάλαμο εντυπωσιακών διαστάσεων με κατηφορική σάρα. Υπάρχει ελάχιστος διάκοσμος στα τοιχώματα και μερικά σκουπίδια.

Τα ίχνη των Ιταλών το 1988

Άποψη του θάλαμου και της κατάβασης

Η τελική κατάβαση πριν τον πάτο

Ο εντυπωσιακός θάλαμος με την κατηφορική σάρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου