Google+

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Τραπεζίτσα, βόρεια Πίνδος

Η Τραπεζίτσα είναι ένα ιδιαίτερο βουνό στη βόρεια Πίνδο, δασωμένο μέχρι την κορυφή που φτάνει τα 2024μ. υψόμετρο, ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους της Τύμφης και του Σμόλικα. Συγκεκριμένα στη νότια πλευρά του βουνού φιγουράρει αποκομμένη η μοναχική κορυφή Ροϊδοβούνι (1895μ.), ενώ στην κύρια κορυφογραμμή βρίσκεται η ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή της Τραπεζίτσας. Η χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει στα χαμηλά υψόμετρα θαμνοειδή, οξυές και βελανιδιές, ενώ ψηλότερα κυριαρχούν τα έλατα και τα ρόμπολα.  Στις απόκρημνες και κατάφυτες πλαγιές του βουνού ζει και ένας μικρός πληθυσμός αγριόγιδων. Η χειμερινή ανάβαση είναι απαιτητική και θέλει προσοχή και εξοπλισμό.
Περιγραφή διαδρομής: Ξεκινάμε από τα 960μ υψόμετρο, απέναντι από μία πίστα 4χ4 στο δρόμο από Κόνιτσα προς Παλιοσέλι. Αρχικά κινούμαστε σε χαμηλή βλάστηση και κατόπιν μπαίνουμε σε δάσος. Σύντομα θα φτάσουμε στην τοποθεσία "Ασπροχώματα", σημείο με αρκετή διάβρωση. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι με σεβαστή κλίση κερδίζοντας γρήγορα υψομετρική. Στα 1400 υπάρχει διασταύρωση προς Αημηνάδα. Στα 1700μ συναντάμε τεχνικό σημείο που πρέπει να τραβερσάρουμε και με χιόνια απαιτεί εξοπλισμό. Κατόπιν θα συναντήσουμε άλλη μία διασταύρωση που δεξιά οδηγεί προς το Ροϊδοβούνι. Μετά την ταμπέλα ανηφορίζουμε σε πλαγιά πλησιάζοντας κάτω από την κορυφή. Εκεί θα χρειαστεί να κινηθούμε παράλληλα κάτω από τη βράχινη κορυφή, κόβοντας την πλαγία του βουνού και στην περίπτωση που έχει χιόνι θέλει αρκετή προσοχή. Μετά από μία τελική ανάβαση είμαστε στην προκορφή της Τραπεζίτσας, όπου υπάρχει και μεταλλική πινακίδα. Θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια ακόμα για την κύρια κορυφή και αναρρίχηση σε μικρό λούκι. Η θέα από την κορυφή ανταμείβει τις προσπάθειές μας. Η βόρεια της Τύμφης σε απόσταση αναπνοής με τη χαράδρα του Αώου από κάτω. Στα δυτικά η Νεμέρτσκα, Και βόρεια βλέπουμε Σμόλικα και Γράμμο. Προς την ανατολή βλέπουμε τη Βασιλίτσα και τη Γομάρα.
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω διαδρομή είναι βορινού προσανατολισμού με αποτέλεσμα το χιόνι να είναι παγωμένο σε πολλά σημεία. Απαραίτητα πιολέ/κραμπόν. Η ανάβαση έγινε στις 18/02/2019 με την ομάδα του Munti Smolika από τον ξενώνα στους Πάδες. Λεπτομέριες της ανάβασης και στο wikiloc.

Πανόραμα Τύμφης

Μπαίνοντας στο δάσος




Η τοποθεσία Ασπροχώματα





Η επιβλητική Νεμέρτσκα


Η διασταύρωση για Ροιδοβούνι

τεχνικό σημείο


συνεχόμενη τραβέρσα κάτω απ'την κορυφή



η τελική ανάβαση

το πεντάμετρο λούκι, τελευταίο εμπόδιο πριν την κύρια κορυφή

θέα προς Σμόλικα



κατεβαίνοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου