Google+

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Κορυφή Στρογγούλα, Τζουμέρκα, Πίνδος

Από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές κορυφές των Τζουμέρκων και της κεντρικής  Πίνδου. Με υψόμετρο 2112 μέτρα αποτελεί τη βόρεια απόληξη της οροσειράς των Τζουμέρκων. Προσεγγίζεται από τη βόρεια πλευρά της από το καταφύγιο Πραμάντων σε 3 με 3:30 ώρες. Από δυτικά μπορεί να γίνει ανάβαση πάνω από τα Άγναντα και το εκκλησάκι της Ανάληψης, ενώ από την ανατολική πλευρά γίνεται ανάβαση από την πηγή Αγκάθι και διασχίζοντας μέρος της κορυφογραμμής.
Μοναδική και η θέα της αφού μπροστά μας ξεδιπλώνεται όλη η κορυφογραμμή προς το νότο βλέποντας τη Ρόκα, την Πλάκα, το Γερακοβούνι (ή Γερανοβούνι) και το ψηλότερο Καταφίδι (ή Πυραμίδα). Απέναντι (ανατολικά) βλέπουμε τον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας με την ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή της νότιας Πίνδου και πιο βάθος το Περιστέρι. Στο βορρά βλέπουμε τον Τόμαρο, τη λίμνη των Ιωαννίνων, Τύμφη και Σμόλικα.
Η βόρεια όψη της πάνω από τα Πράμαντα σχηματίζει τρία λούκια (Κλασικό, Εκπαιδευτικό, Αγροφύλακα), όπου με χιόνι αποτελούν πρόκληση για κάθε ορειβάτη. Επίσης και η ΒΑ ορθοπλαγιά της έχει χαραγμένες διαδρομές. Σε χαμηλές θερμοκρασίες και λόγω του προσανατολισμού της σχηματίζεται πάγος και συχνά προσφέρει πολύ καλές συνθήκες παγοαναρρίχησης. Περισσότερα περί αναρριχητικών διαδρομών στο routes.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα τις διαδρομές προσέγγισης της κορυφής:
- Από καταφύγιο Πραμάντων    
- Από Άγναντα
- Από κατ. Μελισσουργών-πηγή Αγκάθι και διάσχιση κορυφογραμμής (χειμερινή)
- Από κατ. Μελισσουργών-πηγή Αγκάθι και διάσχιση κορυφογραμμής (καλοκαίρι)
- Trekking Athamanicus, μέρα 1η

Η δυτική όψη

η βόρεια όψη με τα λούκια

όλο το ορεινό συγκρότημα των Τζουμέρκων, δεξιά η Στρογγούλα (φωτό από Πρίζα)




ΒΑ όψη

© Xris Vlav



από το καταφύγιο των Πραμάντων



Β και ΒΔ όψη και πίσω η Ρόκα



πάνω στην κορυφογραμμή

άποψη της κορυφής σε ανάβαση από Άγναντα. © Βασίλης Ζολώτας
Τζουμέρκα σε πλήρες ανάπτυγμα

θέα από την κορυφή, προς νότο


Στρογγούλα και Μελισσουργοί από Κακαρδίτσα

Στρογγούλα από Κακαρδίτσα

Βάθος δεξιά Στρογγούλα. Φωτό από Περιστέρι

αεροφωτογραφία με τη Στρογγούλα σε πρώτο πλάνο. © Παναγιώτης Γκάσιος

χάρτης διαδρομών πέριξ της Στρογγούλας

[1] Καλοκαιρινό μονοπάτι, [2] Λούκι για γρήγορο ανέβασμα ή κατέβασμα (έως 50° με κίνδυνο χιονοστιβάδας), [3] "Λούκι του Αγροφύλακα" (Σωτηρόπουλου - Καρρά - Βασιλείου - Κουκουμπή, 1986) 40°-60°, [4] "Εκπαιδευτικό λούκι της Στρογγούλας " 40°-50°, [5] "Βορειοδυτική κόψη της Στρογγούλας" (Kάλλος - Σιώζος)
Η διαδρομή "Μελισσουργοί I" (III- 1 M2+) των Τζοβάρα - Σιώζου - Κάλλου (5/2/1995) απέναντι ακριβώς από το καταφύγιο. Αριστερή είσοδος (V+ 90°) από Θεοχαρόπουλο - Κάραλη - Αναστασίου, 2000. Πηγή "Routes.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου