Google+

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αρκουδοσπηλιά, Γαληψό Καβάλας

Την Κυριακή 15/01/2012 μέλη του Πρωτέα (ξανά)επισκέφτηκαν το σπήλαιο της Αρκουδοσπηλιάς στη Γαληψό Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού μετά το χωριό ακολουθούμε με αμάξι χωματόδρομο όπου και φτάνουμε σε καταφύγιο κυνηγών. Έπειτα υπάρχει μονοπάτι όπου σε 10 λεπτά οδηγεί στην είσοδο του σπηλαίου. Η είσοδος είναι κατηφορική αλλά δεν απαιτείται χρήση σχοινιού. Υπογενές σπήλαιο που διανοίγεται σε μάρμαρα, ενώ ο κεντρικός του άξονας έχει μεγάλες και επιβλητικές αίθουσες. Σ' αυτές υπάρχουν κώνοι κορημάτων από κατολισθήσεις της οροφής και αρκετό γουανό. Παράλληλα με τον κεντρικό υπάρχει στενός διάδρομος με αρκετά σπηλαιοθέματα και σε διαφορετικό επίπεδο που ενώνεται σε κάποια σημεία με τον κεντρικό.
Το σπήλαιο παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού υπάρχουν όστρακα κεραμικής. Το 1982 μάλιστα η εφορία κλασσικών αρχαιοτήτων συγκέντρωσε αρκετά από αυτά. Χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.
Η ανθρωπογενής επέμβαση είναι έντονη με σπασμένα σπηλαιοθέματα και χαραγμένες λέξεις σε διάφορα σημεία. Θρύλοι θέλουν το σπήλαιο να ενώνεται με δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων διαδρόμων στα έγκατα του Παγγαίου..
Η φωτογράφηση είναι από ένα μικρό τμήμα του σπηλαίου κοντά στην είσοδο.
Η είσοδος του σπηλαίου
Από μέσα προς τα έξω




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου