Google+

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Καταφύγιο Εορδαίας- κορυφή - Βλάστη, Σινιάτσικο

Το όρος Σινιάτσικο ή Άσκιο βρίσκεται στο νομό Κοζάνης. Η ψηλότερη κορυφή του είναι στα 2107μ. Ανατολικά του βρίκεται η Πτολεμαίδα με τον κάμπο της και δίπλα δεσπόζει το Βέρμιο. Στα βόρεια βρίσκουμε τα ορεινά χωριά Νάματα και Βλάστη, ενώ από ορεινούς όγκους θα δούμε το Μουρίκι, το Βίτσι και το Βαρνούντα. Στο νότο η Εγνατία το χωρίζει από το Βούρινο, ενώ στα δυτικά ξεχωρίζει ο Γράμμος και πιο νοτια Σμόλικας,Τύμφη, Βασιλίτσα. Στο βουνό υπάρχουν και τα καταφύγια της ορειβατικής λέσχης Εορδαίας στα 1250μ υψμ και του χιονοδρομικού ορειβατικού όμιλου Πτολεμαίδας (ΧΟΟΠ) στη θέση Μαγούλα Μακρυγιάννη στα 1460μ. 

Η ανάβαση έγινε από την κεντρική πλατεία της Βλάστης. Μετά από πορεία 3,8 χιλιομέτρων θα φτάσουμε στο καταφύγιο της Εορδαίας όπου έγινε διανυχτέρευση. Κατόπιν η διαδρομή συνεχίζει σε δασικό δρόμο, ώσπου μετά απο 2,5 χιλιόμετρα τον αφήνει και αρχίζει να ανηφορίζει προοδευτικά σε ομαλή ράχη. Προς το τέλος συνεχίζει σε κορυφογραμμή και μετά από τρία χιλιόμετρα αφότου αφήσαμε το δρόμο αλλά και 800 μέτρα υψομετρικής θα φτάσουμε στην κορυφή του βουνού. Η επιστροφή έγινε με ΒΔ κατεύθυνση και μετά από μία τραβέρσα διαρκείας προσεγγίζουμε ομαλή ράχη η οποία μας οδηγεί και πάλι στο καταφύγιο της Εορδαίας. 

Στο Σινιάτσικο γίνεται και αγώνας ορεινού τρεξίματος, είναι κατάλληλο βουνό για ορειβατικό σκι, υπάρχει το σπήλαιο της Δρακότρυπας, καθώς και το ενδιαφέρον λούκι της Αρκούδας το χειμώνα. Δυστυχώς ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί πάνω στην κορυφογραμμή αλλά και στο δυτικό κομμάτι του έχουνε κάνει ανεπανόρθωτη ζημειά. Η διαδρομή στο wikiloc



το λούκι της Αρκούδας και οι ανεμογεννήτριες..

εκκίνηση μετά το καταφύγιο της Εορδαίας

λίγο πριν αφήσουμε το δρόμο

έχοντας πλέον οπτική επαφή με την κορυφογραμμή

Βλάστη και Μουρίκι


Πίσω το Βέρμιο




φόντο το Βέρμιο

στο βάθος η κορυφή



κορυφή Σινιάτσικου

Βλάστη, Μουρίκι και Βίτσι




τραβερσάροντας με στόχο την ομαλή ράχη


στο φόντο το λούκι της Αρκούδας


το καταφύγιο της Εορδαίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου