Google+

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Βάραθρο Γκάλιστα, Ανθοχώρι, Περιστέρι

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια μεριά του όρους Περιστέρι, πάνω από το Ανθοχώρι. Εξερευνήθηκε από τη σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης Πρωτέας στις 10 Οκτώβρη 2020, ενώ παράλληλα χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε . Βρίσκεται στα 1820 μέτρα υψόμετρο σε ένα βράχινο ζωνάρι. Το βάθος του μετρήθηκε στα 52 μέτρα και διανοίγεται σε ασβεστόλιθο της ζώνης Πίνδου.

Πρόσβαση: Για να το πρoσεγγίσουμε θα ακολουθήσουμε ένα χωματόδρομο πάνω από το χωριό όπου θα μας οδηγήσει στα 1500 μέτρα υψόμετρο, ενώ από εκεί θα περπατήσουμε 40 λεπτά. Η ονομασία του βαράθρου είναι Γκάλιστα και η προέλευση της είναι από τα γκαίλια, πουλιά τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο. Δεν βρέθηκε προηγούμενη σπηλαιολογική παρέμβαση (βιομηχανικά βίσματα ή σπιτ).

Περιγραφή σπηλαίου: Το φως εισχωρεί από την είσοδο στα πρώτα 18 μέτρα περίπου. Αρχικά έχουμε μία κατακόρυφη κατάβαση δέκα μέτρων και κατόπιν συνεχίζουμε σε επικλινή αγωγό για άλλα 8 μέτρα. Το δάπεδο είναι σκεπασμένο με παχιά στρώση από λάσπη και περιττώματα  πουλιών. Απουσία διάκοσμου. Κατόπιν το σπήλαιο παρουσιάζει μία μονοκόμματη κατάβαση 30 μέτρων σε σκοτεινό πλέον περιβάλλον. Πλέον έχουμε και την εμφάνιση όμορφου διάκοσμου στα τοιχώματα. Αρχικά καταλήγουμε σε λόφο από χώμα και γουανό και κατόπιν κατηφορίζουμε στην τελική αίθουσα του σπηλαίου. Στο ένα τοίχωμα υπάρχει μικρή συνέχεια με καθαρό διάκοσμο. Το υπόλοιπο κομμάτι κατηφορίζει για να καταλήξει σε μικρή εσοχή κάτω από κατακριμνήσεις.

Το εν λόγω βάραθρο προστίθεται και αυτό στον κατάλογο του συλλόγου με τα σπήλαια του Περιστερίου και να σημειωθεί ότι είναι και το βαθύτερο εξερευνημένο μέχρι στιγμής του ορεινού όγκου. Το 2011 είχε πραγματοποιηθεί αποστολή από την ανατολική μεριά κοντά στο Χαλίκι, ενώ το 2016 έρευνες γίνανε από τον Πρωτέα και στη δυτική μεριά του βουνού.

Η είσοδος


Η 1η κατάβαση με το φως της εισόδου

Η επικλινής κατάβαση των 8 μέτρων

Η 30μετρη κατάβαση
διάκοσμος στα τοιχώματα




Στον πάτο του βαράθρου. 



η τελικά κατάβαση

όμορφος διάκοσμος από τα τοιχώματα στον πάτο






γυμνοσάλιαγκες στα -50 μέτρα!

ρεόλιθος στα μικρό θάλαμο λίγο πάνω από τον τελικό θάλαμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου