Google+

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Βερλίγκα, Περιστέρι

Το βουνό Λάκμος ή Περιστέρι αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Νότιας Πίνδου και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ των Νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Τσουκαρέλα η οποία ορθώνεται στα 2.295μ. Στο όρος Λάκμος μπορεί να συναντήσει κανείς την ομορφιά που ζητάει, αφού πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που φιλοξενεί τις πηγές του Αχελώου στα 2000 μέτρα. Εδώ βρίσκεται και η ξακουστή Βερλίγκα που στα βλάχικα σημαίνει στριφογύρισμα (μαίναδρος). Είναι μια από τις πέντε Δρακολίμνες της Ελλάδας που ''μαιανδρίζει'' κάτω από τις κορυφές Μέγας Τράπος και Τσουκαρέλα. Στη Βερλίγκα γεννιέται ο Αχελώος, με την ορμή της νιότης πετιέται μέσα από τα έγκατα του βουνού, σέρνεται σαν φίδι και χάνεται σε μυστικά περάσματα για να εμφανιστεί πάλι χαμηλότερα σαν καταρράκτης, σαν ρέμα, σαν ποτάμι. Στα 2000 μέτρα, στα αλπικά λιβάδια της Βερλίγκας είναι απίστευτη η ομορφιά του τοπίου, στα νερά αντικατοπτρίζονται οι γύρω κορυφές, χιλιάδες μώβ και κίτρινα λουλούδια δημιουργούν πολύχρωμους λειμώνες, ενώ εντύπωση και δέος προκαλούν οι απόκρημνες και άγριες ορθοπλαγιές του βουνού!!
Πρόκειται για ένα μέρος που σου γαληνεύει, αφού προσφέρεται για ψυχική θεραπεία.Λίγες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης που στις μέρες μας είναι πολύτιμες. Για να ανέβει κανείς στην Βερλίγκα και συνεπώς στην υψηλότερη κορυφή του Περιστερίου θα πρέπει να ξεκινήσει απο το Χαλίκι. Το Χαλίκι είναι ορεινό χωριό του Ν. Τρικάλων, χτισμένο σε 1.160μ. υψόμετρο στις πλαγιές του Λάκμου. Είναι ένας από τους ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας και ανήκει στην Κοινότητα Ασπροποτάμου. Κρατά την βλάχικη παράδοση,διατηρεί την ομορφιά που όλοι ψάχνουμε με γραφικά σοκάκια, λιθόκτιστη πλατεία,νερά και γεφύρια μα πάνω απ' όλα φιλόξενους ανθρώπους. Φτάνουμε στην πλατεία του χωριού, ένα καφεδάκι στο ταβερνάκι του Πάσχου και αφού κάνουμε έναν τελευταίο έλεγχο του εξοπλισμού, ξεκινάμε τον επίπονο δρόμο της ανάβασης.
Κάτω λοιπόν από την πλατεία φεύγει ένας χωματόδρομος τον οποίο και ακολουθούμε, χώνεται στο βουνό παράλληλα με το ρέμα Κοπράου.Σε κάποιο σημείο του δρόμου συναντάμε κούκο, από εδώ ουσιαστικά ξεκινάει και η σήμανση του μονοπατιού με τα κόκκινα σημάδια.
Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από λίγες οξιές τώρα και κάνοντας ''καγκέλια'' μας ανεβάζει σε ένα μικρό πλατό, σαν μπαλκόνι με απίστευτη θέα προς τα γύρω βουνά.Είμαστε στη θέση Κριθάρια.Στο σημείο αυτό υπάρχει και μια στάνη.Απο την στάνη ακολουθούμε στο σημασμένο μονοπάτι και φτάνουμε στη Βερλίγκα μετά από 1 περίπου ώρα. Στήνουμε εμείς τις σκηνές μας έχοντας πάντα συντροφιά τον κρυστάλλινο ήχο του νερού που στριφογυρίζει ήσυχα δίπλα στα λουλούδια. Η διανυκτέρευση ένα βράδυ στη Βερλίγκα είναι μια μοναδική εμπειρία, κάτι που δεν περιγράφεται αν δεν το ζήσεις. Και η νύχτα έφυγε και οι πρώτες αχτίδες του ηλίου άρχισαν να λαμπιρίζουν μέσα στα κάτασπρα νερά της Βερλίγκας. Πανδαισία χρωμάτων,πραγματικός παράδεισος! 
Κείμενο: Σάκης Γκαρίπης, Φωτογραφίες: Γκαρίπης Σ, 11/6/2012 20/6/2014




















1 σχόλιο:

  1. Καλημερα και ευχαριστω για τις πληροφοριες. Ποτε ειναι η πιο καταλληλη εποχη για επισκεψη εκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή