Google+

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Βάραθρο Χιονότρυπας, Φαλακρό, Δράμα

Πρόκειται για αλπικό παγοσπήλαιο που διανοίγεται σε μάρμαρο και μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη. Το πάνω-ανοιχτό κομμάτι περιλαμβάνει μία 60μετρη κατάβαση σε σαθρό λούκι με πάτο την ανώτερη στρώση του πάγου. Το κομμάτι πάγου είχε συρρικνωθεί σε σχέση με την περσυνή χρονιά, αφού σε σημεία που παλιότερα εφάπτονταν με το βράχο, τώρα είχε υποχωρήσει. Αντίστοιχα και το άνοιγμα για τον 1ο σκοτεινό θάλαμο είχε διευρυνθεί και η κατάβαση ήτανε πιο άνετη.
Το 2ο μέρος του σπηλαίου είναι ένας εντυπωσιακός σκοτεινός θάλαμος στον οποίο οδηγούμαστε μετά από μία κατάβαση 20 μέτρων περίπου. Το ύψος οροφής είναι άνω των 50 μέτρων και η θερμοκρασία στο θάλαμο είναι πλέον στον 1°C. Υπάρχει αρκετός διάκοσμος στα τοιχώματα, πάγος στο δάπεδο με οπές κατά σημεία και κατηφορική κλίση η οποία οδηγεί σε ένα άνοιγμα. Από εκεί ακολουθεί και άλλη μία κατάβαση 15  για το 3ο κομμάτι.
Στο τρίτο μέρος λοιπόν, αφού περπατήσουμε λίγο σε κατηφορικό έδαφος με κατακριμνήσεις και δίπλα μας πάγο φτάνουμε σε θάλαμο στα -110 μέτρα. Ένα μέτρο πιο κάτω υπάρχει μικρός θάλαμος όπου η συνέχεια είναι αδύνατη. Στο βάραθρο κατέβηκαν μέλη του Πρωτέα και του Χείρωνα το σαβ/κο 8-9 Οκτωβρίου 2016. Βίντεο από την εξερεύνηση εδώ και υλικό από κατάβαση το 2015 εδώ.
Περί παγοσπηλαίων στο παρακάτω άρθρο.

ο εντυπωσιακός σκοτεινός θάλαμος στο εσωτερικό της χιονότρυπας. Στο βάθος το φώς που εισχωρεί από πάνω
Η πρώτη κατάβαση μέσα στο λούκι


αντικρύζοντας τον πάγο
πολλά σαθρά κομμάτια θέλουν προσοχή
άποψη της τρύπας από τον πρώτο πάτο

το άνοιγμα για το 2ο και σκοτείνο κομμάτι της Χιονότρυπας
αρματώνοντας τη 2η κατάβαση

πλούσιος διάκομσος στατοιχώματα







σπασμένοι σταλακτίτες και το πάχος του χιονιού


στην αρχή της τρίτης κατάβασης
στα -111 φάνηκε και πάλι ο βραχώδης πάτος


η απόληξη του πάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου