Google+

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Βάραθρο Μπελόης, Βραδέτο, Τύμφη

Το βάραθρο βρίσκεται στο μονοπάτι για τη θέση Μπελόη πάνω από το Βραδέτο. Διανοίγεται σε ασβεστόλιθο, έχει μικρό άνοιγμα εισόδου (0,7x0,9μ) και βάθος 48 μέτρα, τα οποία σπάνε σε πέντε καταβάσεις. Η πρώτη είναι στα 10 μέτρα και καταλήγει σε μικρό κυκλικό θάλαμο, όπου εισχωρεί το φως από την είσοδο. Κατηφορίζοντας τρία μέτρα σε σάρα και περνώντας μία αψίδα υπάρχει αλλαγή, η διατομή αλλάζει και το φως εισχωρεί ελάχιστα πλέον. Ακολουθούν δύο καταβάσεις 5 και 6 μέτρων σε αγωγό 2x4 μέτρα και τέλος υπάρχει μία κατάβαση 22μ. Στον πάτο υπάρχει σάρα που οδηγεί σε μικρό θάλαμο λίγο χαμηλότερα. Λίγος διάκοσμος με μερικές κουρτίνες, ενώ παρατηρήθηκε μία νυχτερίδα. Στο σπήλαιο κατέβηκαν μέλη του συλλόγου σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέας.


το άνοιγμα της εισόδου

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τρύπα Θεοχάρη, Μενοίκιο

Το σπήλαιο βρίσκεται πάνω από το χωριό Εμμανουήλ Παπά, στους πρόποδες του όρους Μενοίκιο και διανοίγεται σε μάρμαρο. Παρουσιάζει δύο βαραθρώδεις εισόδους στα πέντε μέτρα . Έπειτα υπάρχει θάλαμος μεγάλων διαστάσεων με κατηφορική κλίση. Κατεβαίνοντας στην ευθεία υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε στοά πλάτους 2,5 μέτρων και ύψος οροφής στα 4 μέτρα. Αρκετές νυχτερίδες και γουανό σε αυτό το κομμάτι του σπηλαίου. Από τον κεντρικό μεγάλο θάλαμο υπάρχει και 2η συνέχεια στα δεξιά καθώς κατηφορίζουμε όπου και πάλι η οροφή χαμηλώνει. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε θάλαμο με οροφή γεμάτη λάσπη από νυχτερίδες, οι οποίες απουσιάζουν. Αρκετά σκαμμένα σημεία σε διάφορα μέρη του σπηλαίου, ενώ στο δεξί θάλαμο υπάρχουν οστά ζώου και σπασμένα. Το σπήλαιο εξερεύνησαν μέλη του Πρωτέα τον Οκτώβρη 2016.



Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Δρακότρυπα, Πολύγυρος Χαλκιδική

Το σπήλαιο βρίσκεται έξω από τον Πολύγυρο, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Παρουσιάζει δύο εισόδους, μία βαραθρώδη πέντε μέτρων και μία οριζόντια 5x3 μέτρα. Η οριζόντια έχει τη μορφή βραχοσκεπής και στην οροφή της υπάρχει μεγάλη αποικία νυχτερίδων και αρκετό γουανό στο έδαφος. Το σπήλαιο έχει τρεις μικρούς θαλάμους με ύψος οροφής στο 1 μέτρο. Υπάρχει και ακόμα ένας μικρότερος θάλαμος που δε συνεχίζει και είναι γεμάτος νυχτερίδες.
Το σπήλαιο εξερεύνησαν μέλη του Πρωτέα.
άποψη της εισόδου από μακρυά
η οριζόντια είσοδος και αριστερά αρκετή ποσότητα γουανό

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Βάραθρο Χιονότρυπας, Φαλακρό, Δράμα

Πρόκειται για αλπικό παγοσπήλαιο που διανοίγεται σε μάρμαρο και μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη. Το πάνω-ανοιχτό κομμάτι περιλαμβάνει μία 60μετρη κατάβαση σε σαθρό λούκι με πάτο την ανώτερη στρώση του πάγου. Το κομμάτι πάγου είχε συρρικνωθεί σε σχέση με την περσυνή χρονιά, αφού σε σημεία που παλιότερα εφάπτονταν με το βράχο, τώρα είχε υποχωρήσει. Αντίστοιχα και το άνοιγμα για τον 1ο σκοτεινό θάλαμο είχε διευρυνθεί και η κατάβαση ήτανε πιο άνετη.
Το 2ο μέρος του σπηλαίου είναι ένας εντυπωσιακός σκοτεινός θάλαμος στον οποίο οδηγούμαστε μετά από μία κατάβαση 20 μέτρων περίπου. Το ύψος οροφής είναι άνω των 50 μέτρων και η θερμοκρασία στο θάλαμο είναι πλέον στον 1°C. Υπάρχει αρκετός διάκοσμος στα τοιχώματα, πάγος στο δάπεδο με οπές κατά σημεία και κατηφορική κλίση η οποία οδηγεί σε ένα άνοιγμα. Από εκεί ακολουθεί και άλλη μία κατάβαση 15  για το 3ο κομμάτι.
Στο τρίτο μέρος λοιπόν, αφού περπατήσουμε λίγο σε κατηφορικό έδαφος με κατακριμνήσεις και δίπλα μας πάγο φτάνουμε σε θάλαμο στα -110 μέτρα. Ένα μέτρο πιο κάτω υπάρχει μικρός θάλαμος όπου η συνέχεια είναι αδύνατη. Στο βάραθρο κατέβηκαν μέλη του Πρωτέα και του Χείρωνα το σαβ/κο 8-9 Οκτωβρίου 2016. Βίντεο από την εξερεύνηση εδώ και υλικό από κατάβαση το 2015 εδώ.
Περί παγοσπηλαίων στο παρακάτω άρθρο.

ο εντυπωσιακός σκοτεινός θάλαμος στο εσωτερικό της χιονότρυπας. Στο βάθος το φώς που εισχωρεί από πάνω
Η πρώτη κατάβαση μέσα στο λούκι

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Via Ferrata Κόνιτσα, Αώος, βόρεια Πίνδος

Η Via Ferrata ξεκίνησε αρχικά από τη μεγάλη θιβετιανή γέφυρα, το 2010, που φτιάχτηκε ως «αναπαλαίωση» παλιάς ξύλινης γέφυρας που υπήρχε εκεί το 1938. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και άλλα κομμάτια ώστε να γίνεται μια κυκλική διαδρομή γύρω από τον Αώο ποταμό.

Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και καταλήγει σε αυτό. Αρχικά ακολουθείται ο δρόμος μέχρι το φράγμα του ποταμού, ύστερα συνεχίζει μέχρι εκεί που ο δρόμος συναντά το παλιό μονοπάτι και 200 βήματα αργότερα λοξεύει αριστερά. Στην είσοδο υπάρχουν σήματα κόκκινα και κόκκινα/μαύρα τα οποία μετά σημαίνουν όλη τη διαδρομή. Οι συνδυασμοί εκτελέσεις είναι τέσσερις: 
1ος Γεφύρι Κόνιτσας-Γεφύρι Κόνιτσας, 4-5 ώρες, 
2ος Γεφύρι Κόνιτσας-φράγμα (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες), 3.30’-4 ώρες, 
3ος φράγμα-φράγμα, 2.30-3 ώρες και 
4ος φράγμα- Γεφύρι Κόνιτσας, 4 ώρες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η στάθμη του νερού είναι χαμηλή, στο ύψος του φράγματος μπορείτε να διασχίσετε το ποτάμι και να ξαναβεθείτε από την πλευρά του δρόμου. Αυτό μπορεί να γίνει ή πάνω από το τσιμέντινο φράγμα ή από το νερό λίγο πριν το φράγμα.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τρεις γέφυρες. Η πρώτη μήκους 7 μέτρων διασχίζει το ρέμα Γράβος, η δεύτερη μήκους 17 μέτρων και ύψους 40-50 μέτρων διασχίζει τον Αώο και η τρίτη μήκους 5 μέτρων γεφυρώνει ένα κενό σημείο της 
διαδρομής κοντά στο Γεφύρι Κόνιτσας.

Μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη: 1ον μέχρι και την θιβετιανή γέφυρα, όπου ξεκινά με μονοπάτι απίστευτης ομορφιάς, ακολουθεί η 1η γέφυρα και μετά από σύντομα απόοτομα κομμάτια με σχοινιά καταλήγει στη θιβετιανή γέφυρα.
2ον μετά τη γέφυρα, υπάρχει μικρό τμήμα συρματόσχοινων και ακολουθεί πεζοπορική διαδρομή μέχρι την περιοχή/ρέμα Ασπρόλακκος.
3ον μετά το ρέμα η διαδρομή ανηφορίζει και μπαίνει σε κομμάτι με εκτεταμένα συρματόσχοινα μέχρι να συναντήσει το ξεχασμένο μονοπάτι Κόνιτσας-Ελεύθερου! Και να κατηφορίσει αργότερα προς το ποτάμι και τελικά να καταλήξει στο φράγμα.
4ον μετά το φράγμα ακολουθεί πεζοπορία δίπλα στην κοίτη που διακόπτεται με σύντομα περάσματα συρματόσχοινων (όταν η στάθμη του νερού είναι μέση/υψηλή). Κοντά στην Κόνιτσα συναντιέται και η τρίτη γέφυρα με το τελευταίο πέρασμα συρματόσχοινου ακριβώς κάτω από την πέτρινη γέφυρα.

Κατάλληλες εποχές είναι η Άνοιξη, Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο αν και έχουν γίνει πολλές επαναλήψεις και το Χειμώνα. Το Καλοκαίρι ένα πρωινό ξεκίνημα συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Φωτογραφικό υλικό: Παυλίδης Δημήτρης. Περισσότερες πληροφορίες Ξενώνας Munti Smolikas

Απαραίτητη ενημέρωση στην αρχή

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Via Ferrata Μαύρη σπηλιά, Ευρυτανία

Αρκετά μικρή σε μήκος, κινείται στα τοιχώματα του φαραγγιού Μαύρη Σπηλιά, στην Ευρυτανία, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Παρακάμπτει έναν καταρράκτη και μας βοηθάει στην πρόσβαση για την είσοδο του φαραγγιού.



Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Via Ferrata Sentiero Astaldi, Tofana, Dolomites

Χαρακτηριστικά Ferrata:
Βαθμός δυσκολίας: Fletcher/Smith: 1Α , Hofler/Verner: Α (εύκολη)
Σημείο εκκίνησης: Refugie Dibona
Μήκος ferrata: 100m
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες
Ορεινός όγκος: Tofana group

Η via Ferrata βρίσκεται στον ορεινό όγκο Tofana πάνω από το καταφύγιο Ivano Dibona. Είναι αρκετά εύκολη και χαλαρή, αφού πρόκειται κυρίως για τραβέρσα χωρίς υψομετρικές. Επίσης παρουσιάζει γεωλογικό ενδιαφέρον, αφού περνάει από στρώσεις πετρωμάτων με ποικίλους χρωματισμούς, ενώ δίνει θέα στην ορθοπλαγιά της Toffana di Rozes. Θα χρειαστούμε μισή ώρα πεζοπορίας για να φτάσουμε στην αρχή της ferrata και 1 με 1.30 ώρα να την ολοκληρώσουμε. Έπειτα επιστρέφουμε στο καταφύγιο Dibona από κεντρικό μονοπάτι.
Στην αρχή μετά το καταφύγιο Dibona
 Croda da Lago