Google+

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Μελισσουργοί - Σταυρός - Κακαρδίτσα, νότια Πίνδος

Η Κακαρδίτσα είναι η ψηλότερη κορυφή της νότιας Πίνδου και μαζί με τα Τζουμέρκα αποτελούν τα Αθαμανικά όρη. Στέκεται στα 2429μ και η νότια απόληξη της είναι η κορυφή του Κρυάκουρα, ενώ προς βορρά συνεχίζει στον αυχένα του Μπάρου (1900μ) και εκεί δίνει τη σειρά της στον ορεινό όγκο του Λάκμου (Περιστέρι). Στα ΝΑ βλέπουμε τα εντυπωσιακά Άγραφα, στα ανατολικά την περιοχή του ασπροπόταμου με τις κορυφές του και στα δυτικά τα Τζουμέρκα σε πρώτο πλάνο, με τα οποία χωρίζεται από τον αυχένα (Αυτί) των Μελισσουργών. Θα χρειαστούν 7-8 ώρες πεζοπορίας από το χωριό των Μελισσουργών, ενώ η ανάβαση μπορεί να γίνει και απ΄το Ματσούκι ή απ'το Γαρδίκι (πλευρά Θεσσαλίας).
Περιγραφή διαδρομής: H εκκίνηση γίνεται από το ορειβατικό καταφύγιο των Μελισσουργών ή από το χωριό. Μετά από 20 λεπτά θα περάσουμε το μελισσουργιώτικο ρέμα απέναντι και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε, κατευθυνόμενοι προς το "Σταυρό", χαρακτηριστικό διάσελο και πλάτωμα στα 2000μ. Χρειάζονται περίπου 3:30 ώρες για να ανεβούμε την πλαγιά της Κακαρδίτσας. Από εκεί συνεχίζουμε σε αλπικά λιβάδια και ομαλές ράχες. Θα περάσουμε την κορυφή Ρουίστα, την τοποθεσία "1060" και θα φτάσουμε στην ψηλότερη κορυφή της περιοχής.
Οι φωτογραφίες είναι από το 1ο trekking Athamanicus και περιλαμβάνουν το κομμάτι Σταυρός-Κακαρδίτσα.

Αριστερά η κορυφή της Κακαρδίτσας
αφήνοντας πίσω μας το σταυρό των Μελισσουργών. Πιο πίσω τα νότια Τζουμέρκα

Μελισσουργοί και βόρεια Τζουμέρκα (Στρογγούλα) απέναντι μας
κοιτώντας προς αυχένα μελισσουργών
κατεβαίνοντας μετά τη Ρουίστα προς τις "πόρτες"
η μακριά και ομαλή ράχη που οδηγεί στην κορυφή της Κακαρδίτσας (βάθος)
Θέα προς Ματσούκι
Περιοχή "1060"


Ματσούκι-Καλαρρύτες-Συρράκο


τελική ράχη πριν την ανάβαση
τραβερσάροντας κάτω από την Κακαρδίτσα
η διαδρομή πίσω μας και βάθος Τζουμέρκα
βράχινο σημείο πριν την κορυφή
κορυφή Κακαρδίτσα
Στο ψηλότερο σημείο της νότιας Πίνδο, 2429μ
Η συνέχεια του ορεινού όγκου προς βορρά
Οι κορυφές του Κρυάκουρα απ'την Κακαρδίτσα
Τζουμέρκα (βόρειο κομμάτι)
Γιάννενα και λίμνη

1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΡΙΚΗ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΞΕΡΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΟΜΟΡΦΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΧ Η ΠΙΝΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή