Google+

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Πίνοβο γενικά, Πέλλα

Το Πίνοβο βρίσκεται στο ΒΔ κομμάτι του νομού Πέλλας. Πρόκειται για σχετικά άγνωστο βουνό που δέχεται ελάχιστους πεζοπόρους. Στα δυτικά χωρίζεται από το Βόρα μέσω των χαμηλών όγκων των Προμάχων ενώ στα ανατολικά συνορεύει με τη Τζένα με το Χαλαρό ρέμα να αποτελεί τη "διαχωριστική γραμμή" τους. Το ορεινό τόξο που σχηματίζεται (Βόρας-Πίνοβο-Τζένα-Πάικο) οριοθετεί και τα σύνορά με τα Σκόπια, ενώ από την ελληνική πλευρά κυκλώνει το οροπέδιο της Αριδαίας ή Αλμωπίας.

Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Κορφούλα (2156μ), ενώ άλλες κορυφές είναι το Βίσογκραντ (2150μ), η Μύτη (2066μ), ο Πασάς (1998μ), ο Μαύρος Βράχος (1900μ), ο Καλόγερος (1800μ). Αποτελείται κυρίως από σχιστόλιθους και ασβεστόλιθους. Από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά μέρη στο Πίνοβο είναι η κοιλάδα των Βράχων, τοποθεσία στην οποία κυλάνε παντού νερά και βράχοι υψώνονται εκατέρωθεν. Στο Πίνοβο υπάρχουν επίσης εκτεταμένα δάση οξιάς που δίνουνε μοναδικά χρώματα το φθινόπωρο.



Το βουνό έχει ακόμα σημάδια εμφανή από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, όπου ελληνικά και σέρβικα στρατεύματα συγκρούστηκαν με αυτά των Βούλγαρων. Κατά μήκος της κορυφογραμμής του συναντάμε αναχώματα, συρματοπλέγματα, πετρόχτιστα πολυβολεία, σκουριασμένα πυρομαχικά. Στο Πίνοβο ανέβασαν οι Σέρβοι πυροβόλα με τροχαλίες, σχοινιά και επική προσπάθεια. Τα Σέρβικα πυροβόλα στέκονταν για χρόνια στην κορυφογραμμή μέχρι που τα μάζεψε ελικόπτερο το 2009.

Αναβάσεις μπορούνε να γίνουνε από τα χωριά Θηριόπετρα και Αετοχώρι. Εντυπωσιακή είναι η διάσχιση της κορυφογραμμής άνω των 20 χιλιομέτρων και η οποία ενώνει τα δύο παραπάνω χωριά.

Αναβάσεις:
Αετοχώρι  - Μαύρος Βράχος 11/2010
Αετοχώρι - κορφούλα - Θηριόπετρα 05/2012
Αετοχώρι - Βίσογκραντ 11/2019

Στο Πίνοβο υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές σε χαμηλά βράχια (boulder). Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Σημαντική πληροφορία και από τον αξιόλογο χάρτης της geopsis

Ενδιαφέροντα άρθρα θα βρείτε και στις παρακάτω σελίδες:
Hiking Experience
NaturaGraeca





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου