Google+

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Τραπεζίτσα 2.027μ., βόρεια Πίνδος

Η Τραπεζίτσα είναι ένα ιδιόμορφο βουνό που ενώ είναι πολύ απότομο από όλες τις πλευρές είναι κατάφυτο κάτι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα βουνά της περιοχής. Το πυκνό δάσος καλύπτει το βουνό μέχρι και την κορυφή στα 2027μ., σε αντίθεση με όλα τα άλλα βουνά της περιοχής που η βλάστηση δεν ξεπερνά τα 1500 μέτρα.Η ανάβαση στην Τραπεζίτσα είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος στη περιοχή της Ηπείρου. Μια πορεία 3 ως 3 ½ ωρών που το μεγαλύτερο μέρος της περνάει μέσα από ένα από τα ωραιότερα πευκοδάση της πατρίδος μας, οδηγεί προς τη βραχώδη κορυφή του βουνού, με την καταπληκτική θέα.Η διαδρομή αρχίζει λίγο έξω από την Κόνιτσα. Αρχικά ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο που ξεκινάει από την όμορφη κωμόπολη της Ηπείρου και ανηφορίζει προς τα χωριά της «λάκκας του Αώου» (Ελεύθερο, Παλιοσέλι κ.α.).
Στα πρώτα χιλιόμετρα και αμέσως μετά την εκκλησία της Παναγίας, υπάρχει το ύψωμα του προφήτη Ηλία όπου και ένα περιφραγμένο γηπεδάκι στην αριστερή πλευρά του δρόμου.
Από εκεί, αλλά από την απέναντι (δεξιά) πλευρά του επαρχιακού δρόμου αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στη κορυφή της Τραπεζίτας.
Αν και το ξεκίνημα της πορείας μας γίνεται από έναν χώρο όπου υπάρχει χαμηλή βλάστηση, πολύ γρήγορα το μονοπάτι μας μπαίνει στο πλούσιο δάσος της περιοχής.Η ανηφορική μας

πορεία γίνεται πλέον μέσα στο πυκνό δάσος το οποίο και μας συνοδεύει ως τη βραχώδη κορυφή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2027 μέτρα. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα προς τον Σμόλικα και την Τύμφη, τη λακκιά του Αώου αλλά και αυτή του Σαραντάπορου με τα Μαστοροχώρια του.
Και αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι μας φτάνει ως τα βουνά της Θεσσαλίας.Η διαδρομή σε όλο το μήκος της έχει επαρκέστατη σήμανση και το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ιδιαίτερα εμφανές. Μόνο στο τελευταίο στάδιο, φτάνοντας κοντά στη κορυφή του βουνού, το μονοπάτι γίνεται ασαφές. Όμως και εκεί χάρη στη πολύ καλή σήμανση η ανάβαση μας διευκολύνεται κατά πολύ. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας συναντάμε και δυο διακλαδώσεις. Και στις δυο ακολουθούμε την αριστερή κατεύθυνση όπως άλλωστε μας υποδεικνύει και η σχετική σήμανση που υπάρχει στα δυο σημεία.Σε τρία-τέσσερα σημεία της διαδρομής μας (πχ. περιοχή «Ασπροχώματα») συναντάμε τμήματα όπου το μονοπάτι έχει υποστεί φθορές από την έντονη διάβρωση της περιοχής. Όμως και σ’ αυτά τα σημεία, υπάρχουν περάσματα τα οποία και υποδεικνύουν σχετικές σημάνσεις και σημάδια.Άπειρος Γαία! Κείμενο/φωτογραφίες: Σάλης Γκαρίπης  27/04/2014






Γκαμήλα..
Τύμφη, βόρεια όψη







Αώος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου