Google+

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Καταρράκτες Φρακτού, Ροδόπη

Οι καταρράκτες βρίσκονται στο παρθένο δάσος Φρακτού κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία. Αρκετά απομονωμένοι, αν και νομός Δράμας, χρειάζεται 1.30 ώρα με αμάξι από το Παρανέστι, αφού μέχρι το εργοτάξιο του Φρακτού είναι 34 χιλ. δρόμος με στροφές μέχρι τα Θερμιά και άλλα 20 χιλ. σε χωματόδρομο.
Οι καταρράκτες σχηματίζονται μέσα στο Αχλαδόρεμα, το οποίο ενώνεται μετά με το Τζάκι ρέμα. Οι ψηλότεροι καταρράκτες του είναι εποχιακοί.



Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Καταρράκτης Λεπίδα, Ροδόπη

Αρκετά απομονωμένος καταρράκτης βρίσκεται στην κεντρική Ροδόπη, στο νομό Δράμας. Θα χρειαστούν 22 χιλιόμετρα από το Παρανέστι για να φτάσουμε στο χωριό Διπόταμα και από εκεί άλλα 4 χιλ. σε χωματόδρομο. Έπειτα ξεκινάει μονοπάτι που μετά από αλλεπάλληλα καγκέλια μας κατεβάζει σε 15 λεπτά στον όμορφο καταρράκτη του Λεπίδα, ύψους 25 μέτρων περίπου. Το ρέμα ονομάζεται Τσουκάλι και ενώνεται πιο μετά με το Αρκουδόρεμα στο χωριό Διπόταμα.


Καταρράκτης Λεπίδα, 25 μέτρων

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Κοκκινοπλός - κορυφή Κίτρος (2416μ), Όλυμπος

Η ανάβαση ξεκινάει από το χωριό του Κοκινοπλού που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ολύμπου στα 1150μ. Μετά από ανηφορική πορεία σύντομα φτάνουμε σε διασταύρωση στα 1400μ που πάει είτε στη χαράδρα της Σταλαματιάς είτε συνεχίζει για ψηλά. Η ανηφόρα γίνεται πιο έντονη και μπαίνουμε σε δασωμένη ράχη. Στα 1700μ βγαίνουμε από το δασικό κομμάτι και μετά από λίγο συναντάμε τη βρύση Ρούδι στα 1770μ. Μετά από άλλες 2 ώρες σε αλπικό πεδίο και έχοντας πλέον θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου (Μύτικας, Στεφάνι), φτάνουμε στην κορυφή Κίτρος στα 2416μ. από όπου έχουμε εξαιρετική θέα στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου. Από εκεί η πορεία συνεχίστηκε νότια προς την κορυφή Φλάμπουρο, ενώ προοδευτικά έχανε ύψος για να πέσει στη χαράδρα της Σταλαματιάς. Θα χρειαστούμε άλλη μία ώρα και κάτι για να φτάσουμε στο σημείο της διασταύρωσης στα 1400 και να κλείσουμε στον Κοκκινοπλό μία κυκλική πορεία 15,5 χιλιομέτρων.
Η ανάβαση έγινε με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης την 1 Νοέμβρη 2015. Λεπτομέρειες της διαδρομής ΕΔΩ

Πανόραμα ψηλών κορυφών: προφ.Ηλίας-Τούμπα-Στεφάνι-Μύτικας-Σκολιό-Χρηστάκης-Αγιαντώνης
Κοκκινοπλός

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μουριές - παλιό Τριεθνές, Μπέλλες

Το Μπέλλες με τη μακροσκελής κορυφογραμμή του, είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και των χωρών της Βουλγαρίας και Σκοπίων. Το ανατολικό κομμάτι του στο οποίο ανήκει και το παλιό τριεθνές μας χωρίζει από τα Σκόπια. Λίγο πιο νότια βρίσκεται και η λίμνη Δοιράνη, που μοιράζεται κι αυτή στα δύο παραπάνω κράτη. Επίσης το Μπέλλες ανήκει στους νομούς Κιλκίς και Σερρών.
Στην αρχή της διαδρομής κινούμαστε σε χωματόδρομο για να φτάσουμε κοντά στα 800μ υψμ. Έπειτα υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι από τον ΕΟΣ Κιλκίς που σε 20 λεπτά φτάνει σε σιδερένιο φυλάκιο. Στο βουνό υπάρχουν πολλά κατάλοιπα του πολέμου όπως κατακόμβες, οχυρά, πολεμίστρες και φυλάκια. Μετά από 2:30 ώρες φτάνουμε στα 1480μ σε σημείο με φυλάκιο που κάποτε ήτανε τα σύνορα για Ελλάδα, Σκόπια, Βουλγαρία. Λεπτομέρειες της διαδρομής ΕΔΩ.

εκκίνηση 
φυλάκιο

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Κορυφή Βουτσικάκι, Άγραφα

Το Βουτσικάκι ανήκει στα Θεσσαλικά Άγραφα με υψόμετρο 2164μ. Στα βόρεια ενώνεται με την κορυφή Καζάρμα ενώ στα βορειοδυικά ενώνεται με την Καράβα από το διάσελο του Αγίου Νικολάου.
Η ανάβαση ξεκινάει από το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων και ανεβαίνει στη νότια ράχη του βουνού για να προσεγγίσει αρχικά την κορυφή Τέμπλα (1800μ). Έπειτα συνεχίζουμε πάνω στην ομαλή ράχη και μετά από ένα κατέβασμα ακολουθούν δύο καλές ανηφόρες μέχρι την κορυφή. Η θέα μοναδική..
Εικόνες από χειμερινή ανάβαση ΕΔΩ. Λεπτομέρειες της ανάβασης ΕΔΩ

Η λίμνη Πλαστήρα και το κατ. Αγράφων
Αρχικά ανάβαση σε κλειστό καιρό