Google+

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Καταρράκτης Κάρανος, Έδεσσα

Πρόκειται για έναν από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες στην Ελλάδα και σήμα κατατεθέν της Έδεσσας. Ξεχωρίζει από ένα σύνολο καταρρακτών στην περιοχή. Συνδυάζει σεβαστό ύψος (περίπου 70 μέτρα) αλλά και μεγάλο όγκο νερού (5-10 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο). Πήρε το όνομα του από το Μακεδόνα βασιλιά Κάρανο που οδηγήθηκε στην Έδεσσα ακολουθώντας τον ήχο των νερών. Ο καταρράκτης "χτίζει" καινούριο πέτρωμα στο πέρασμα του χρόνου, αφού το ασβεστιτικό υλικό του νερού συγκολείται με φύλλα, κλαδιά, πέτρες και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε και το σπήλαιο που βρίσκεται από πίσω του. Αυτό εξηγεί και το πώς χτίστηκε ο βράχος της Έδεσσας από τις συνεχείς αποθέσεις υλικών του νερού.


ο καταρράκτης από πάνω

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σπήλαιο Πεντάστομο, Βροντού, Όλυμπος

Σπήλαιο στους πρόποδες της ΒΔ πλευράς του Ολύμπου, κοντά στη Βροντού. Έχει 4 κατακόρυφες εισόδους και μία οριζόντια. Στους ντόπιους είναι γνωστό και ως Χάνι. Διανοίγεται σε κροκαλοπαγές και αποτελείται από ένα μεγάλο θάλαμο. Στη βάση της μίας πλευράς του υπάρχει μικρή τρύπα, όπου συνεχίζει σε πιο στενό μοτίβο. Εκεί βρίσκεται και λίγο περισσότερος σπηλαιοδιάκοσμος σε σχέση με το μεγάλο θάλαμο. Αρκετά κοντά στο βάραθρο "Του Σάκη το χωράφι". Ο Πρωτέας εξερεύνησε το σπήλαιο για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2012 και από τότε το επισκέπτεται κάθε χρόνο στα πλαίσια των σεμιναρίων που διοργανώνει.

Μέρος του μεγάλου θαλάμου. Πίσω η οριζόντια είσοδος
Οι κατακόρυφες είσοδοι

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σπήλαιο Πετραλώνων, Χαλκιδική

Αρκετά διάσημο σπήλαιο παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος αλλά και με πολύ πλούσιο διάκοσμο. Εντοπίστηκε το 1959 από τρεις κάτοικους της περιοχής, σε μία σχισμή μικρότερη του μέτρου, ενώ ένα χρόνο μετά βρέθηκε και το διάσημο απολιθωμένο κρανίο. Βρέθηκαν επίσης απολιθώματα ζώων, όπως λιοντάρια, πάνθηρες, αρκούδες, ελέφαντες κα. Το σπήλαιο διανοίγεται σε ασβεστόλιθο με τις κύριες στοές του να έχουνε σχηματιστεί πιθανότατα πριν από 5 εκ. χρόνια. Οι ανασκαφές στο σπήλαιο ξεκίνησαν το 1965 και οι έρευνες μας δείχνουν ότι ο αρχάνθρωπος είναι ηλικίας 700.000 ετών και θεωρείται ως μεταβατικό στάδιο ανθρώπου πριν από το Homo sapiens. Έπίσης ήτανε άντρας με ύψος 155 εκατοστά περίπου και πέθανε σε ηλικία 30-35 ετών. Τα υλικά που χρονολογήθηκαν είναι οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και ίχνη φωτιάς.
Σε μία από τις αίθουσες του σπηλαίου (αίθουσα Αριστοτέλη) υπήρχε και άλλη φυσική είσοδος, η οποία έφραξε με ιζήματα πριν από 550000 χρόνια. Το σπήλαιο είναι τουριστικά αξιοποιημένο με διαδρομή 700 μέτρων, ενώ το μήκος των διακλαδόσεων ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα. Η τωρινή είσοδος του σπηλαίου είναι ένα τούνελ 100 μέτρων.
Δίπλα στο σπήλαιο λειτουργεί και Ανθρωπολογικό μουσείο με πλήθος ευρημάτων.



Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σπήλαιο Νυχτερίδων, Πετράλωνα Χαλκιδικής

Το σπήλαιο των Νυχτερίδων βρίσκεται αρκετά κοντά στο γνωστό και τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο Πετραλώνων ή Κόκκινων Πετρών, στη Χαλκιδική. Έχει βαραθρώδη είσοδο βάθους 4 μέτρων και διανοίγεται σε μάρμαρα με αρκετές προσμίξεις οξειδίων που δημιουργούν όμορφες αποχρώσεις. Παρουσιάζει δύο κύριους κλάδους, ενώ πολλά τεμάχη έχουν αποκολληθεί από την οροφή, τα οποία βρίσκουμε πεσμένα στο πάτωμα. Το σπήλαιο δεν είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε αντίθεση με το διάσημο γείτονά του. Σ' αυτό παίζουν ρόλο η βαραθρώδης και νέα σε ηλικία είσοδος ενώ οι κατακριμνήσεις από την οροφή ενδέχεται να κάλυψαν στοιχεία ή απολιθώματα. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι στους 16 βαθμούς κελσίου. Ο Πρωτέας έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το σπήλαιο στα πλαίσια σεμιναρίων.

Εντυπωσιακή κολώνα 3 μέτρων περίπου
Η είσοδος του σπηλαίου

ΚΕΟΑΧ - Κοκκινοπλός, Όλυμπος

Η πεζοπορία διασχίζει το αλπικό και ομαλό βορειοδυτικό τμήμα του Ολύμπου.
Ξεκινάει από το ΚΕΟΑΧ στα 1700μ. και φτάνει στο καταφύγιο Μιγκοζίδη στα 2400μ. Έπειτα ακολουθεί ανατολική κατεύθυνση προς την κορυφή Χότζα (2589μ.) και τη μικρή Γούρνα. Στη συνέχεια πηγαίνει προς την κορυφή Σμέο για να καταλήξει μετά από 18 χιλιόμετρα στο χωριό του Κοκκινοπλού μέσω της χαράδρας της Σταλαματιάς.
Το φωτογραφικό υλικό είναι του Δημήτρη Παυλίδη.



  

"Μεταξύ Φθοράς και Αφθαρσίας", διαδρομή πάγου, Τζουμέρκα

Η διαδρομή ανοίχτηκε στις 20/02/2015 από τους Γ.Τορέλι και Γ.Γερόλυμο και βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά των Τζουμέρκων, κοντά στα καταφύγια Μελισσουργών και Πραμάντων. Αποτελείται από έξι σχοινιές αλλά παρέμεινε ημιτελής λόγω κακής πιότητας βράχου και πάγου.



Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Σταυρός Μελισσουργών, Τζουμέρκα

Ο Σταυρός των Μελισσουργών αποτελεί κομβικό σημείο για την ορεινή περιοχή της νότια Πίνδου. Πρόκειται για ένα διάσελο στα 2030μ στην κορυφογραμμή της Κακαρδίτσας.
Από το χωριό των Μελισσουργών ανέβαιναν παλιά οι ντόπιοι με τα ζώα τους καθημερινά, στα αλπικά λιβάδια γύρω από το Σταυρό. Πέρασμα προς το Ματσούκι, αφού υπάρχει και δρόμος που δε χρησιμοποιείται. Χρειάζονται 3:30 ώρες περίπου για να τον προσεγγίσει κανείς από τους Μελισσουργούς, ενώ πρόσφατα το μονοπάτι σηματοδοτήθηκε από το καταφύγιο των Μελισσουργών. Πολύ καλή θέα προς την ψηλότερη κορυφή της περιοχής Κακαρδίτσα, τη Ρουίστα, το μοναχικό Κρυάκουρα και φυσικά τα Τζουμέρκα. Συνέχιση της κορυφογραμμής με νότια πορεία μας οδηγεί στον Κρυάκουρα με τα απότομα χτένια του. Από το Σταυρό μπορούμε να επιστρέψουμε στο χωριό και από τον αυχένα (Αυτί) των Μελισσουργών, κάνοντας μία κυκλική διαδρομή. Λεπτομέρειες της παραπάνω πορείας ΕΔΩ


Σταυρός και Τζουμέρκα

"Λευκή Πολιορκία", διαδρομή πάγου, Τζουμέρκα

Στις 18/02/2015 ανοίχτηκε καινούρια αναρριχητική διαδρομή πάγου στην βορειοανατολική μεριά του βουνού. Πρόκειται για σοβαρή διαδρομή, που αποτελείται από 17 σχοινιές. Ξεκινάει από τα 1350μ στη βάση ενός εποχιακού καταρράκτη δίπλα από τον καταρράκτη του Κεφαλόβρυσου (Νερουλά) και καταλήγει στην κορυφογραμμή, στα 2000μ. Ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι εποχιακός και τις μέρες με πολύ κρύο ενδέχεται να σχηματιστεί πάγος.
Το ανάπτυγμα της διαδρομής είναι περίπου 850μ, ενώ η υψομετρική διαφορά στα 700μ.
Η διαδρομή ονομάστηκε Λευκή Πολιορκία και ανοίχτηκε από τους Γ.Τορέλλι, Γ.Θεοχαρόπουλο και Β.Μαυρόπουλο. Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από τα καταφύγια Μελισσουργών και Πραμάντων.
Φωτογραφικό υλικό από την ομάδα.

Λευκή Πολιορκία

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Κατ.Μελισσουργών-Αγκάθι-Αυχένας-Ρέμα Κρανιάς, Τζουμέρκα

Πορεία σε χιονισμένο πεδίο πάνω από τον αυχένα των Μελισσουργών. Από το καταφύγιο των Μελισσουργών φτάνουμε στην πηγή Αγκάθι. Έπειτα συνεχίζουμε για τη θέση Μπαλτινέζι, προς τον αυχένα. Η επιστροφή έγινε από το δρόμο χαμηλά στο ρέμα Κρανιάς, για να καταλήξει μετά από 15 χιλιόμετρα στο χωριό των Μελισσουργών. Σχετικά με υψομετρικές και άλλα ΕΔΩ


Πάνω από το Αγκάθι

Fonias canyon, Samothrace, Greece

Ο Φονιάς είναι ιδιαίτερο φαράγγι και ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα για canyoning. Η είσοδος γίνεται στα 700μ υψόμετρο, στη θέση Καρυές. Ξεκινάει με πολλές τσουλήθρες και έναν όμορφο 40μετρο καταρράκτη. Μετά από λίγο περπάτημα φτάνουμε στον χαρακτηριστικό καταρράκτη του φαραγγιού, την Κλείδωση. Έχοντας διανύσει το μισό φαράγγι, ακολουθούν όμορφοι καταρράκτες για να καταλήξουμε μετά από άλλες 3 ώρες στο ρέμα του Φονιά. Έχει μεγάλη λεκάνη απορροής και οι πηγές του βρίσκονται κάτω από τις κορυφές Κουφούκλιο, Αμόνι, Λουλούδι και Φεγγάρι.