Google+

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Normal route, Marmolada glacier, Dolomites

Ο παγετώνας της Marmolada είναι ο τελευταίος σεβαστός στους Δολομίτες, παρόλο που και αυτός υποχωρεί αισθητά, περίπου 7 μέτρα κάθε χρόνο. Στέκεται εμπόδιο για κάθε ορειβάτη που θέλει να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή των Δολομιτών, Punta Penia (3343μ). Προσφέρει αντικείμενο μελέτης του παλαιοκλίματος και της γεωλογίας του βουνού αλλά και των Δολομιτών γενικότερα. Είναι μία ζωντανή απόδειξη της δράσης των παγετώνων στους Δολομίτες που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό το έντονο και εντυπωσιακό ανάγλυφο που βλέπουμε σήμερα..
Να σημειωθεί ότι στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο οι Αυστριακοί είχανε φτιάξει μία ολόκληρη πόλη στα ενδότερα του! Στους 0 βαθμούς σταθερά, προστατευμένοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα πυρά και τις χιονοστιβάδες βρήκανε ένα πρωτότυπο καταφύγιο.
Περιγραφή διαδρομής: Για τη "normal route" θα ξεκινήσουμε από το καταφύγιο Fiacconi και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την εισαγωγή στη "γλώσσα" του παγετώνα. Κατόπιν είναι πιθανό να διαγράφεται κάποιο "μονοπάτι" που αποφεύγει τα χάσματα του παγετώνα (crevasse) αυτό όμως αλλάζει λόγω της κίνησης του. Προφανώς θα χρειαστούμε πιολέ/κραμπόν και ένα σχοινί. Μετά από 2 ώρες περίπου υπάρχει φερράτα με αρκετή κλίση που μας ανεβάζει γρήγορα στην τελική και ομαλή ράχη. Εκεί υπάρχει μικρό απομεινάρι παγετώνα το όποιο διασχίζουμε από τα αριστερά σε χιόνι. Μετά από λίγο φτάνουμε στο μεγάλο σταυρό της κορυφής Punta Penia.
* Οι φωτογραφίες είναι από την κατάβαση της κορυφή προς το καταφύγιο, μέσω του παγετώνα. Η ανάβαση είχε γίνει από τη via ferrata west ridge



κλειστός καιρός λίγο κάτω από την κορυφή


βάθος η Punta Penia και δεξιά ο μικρός παγετώνας

κατάβαση προς τη φερράτα που οδηγεί στον παγετώνα (δεξιά)


Αρχή φερράτα




απότομες καταβάσεις


πλησιάζοντας στον παγετώνα

crevasse



λίμνη Fedaia βάθος και το καταφύγιο




Sella group στο βάθος






Σεληνιακό τοπίο που μαρτυρά την υποχώρηση του παγετώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου