Google+

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Via ferrata "West Ridge", Marmolada, Dolomites

Ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος της Marmolada περιλαμβάνει την ψηλότερη κορυφή των Δολομιτών Punta Penia (3343μ), τον τελευταίο σοβαρό παγετώνα στις Ιταλικές Άλπεις, καθώς και μία από τις παλαιότερες via ferrata διαδρομές. Μάλλον δικαίως χαρακτηρίζεται και ως η βασίλισσα των Δολομιτών. Στα ψηλά παρουσιάζει δύο όψεις, την άγρια και κάθετη νότια ορθοπλαγιά ύψους άνω των 600 μέτρων και τα πλατό της βόρειας που φιλοξενούν τον παγετώνα. Αποτελείται από ασβεστόλιθους και ηφαιστειογενή πετρώματα σε αντίθεση με την πλειοψηφία των βουνών της περιοχής που δομούνται από το πέτρωμα του δολομίτη. Η κορυφογραμμή της περιλαμβάνει και άλλες ψηλές κορυφές όπως η Punta Rocca (3309μ), η Punta Ombretta (3230μ), Monte Serauta (3069μ), Pizzo Serauta (3035μ). Οι τρόποι για να φτάσει κανείς στην ψηλότερη κορυφή είναι η via ferrata από τη δυτική κόψη, μια απαιτητική και μεγάλη σε μήκος ferrata, ενώ η άλλη επιλογή είναι η "normal route", που περιλαμβάνει διάσχιση του παγετώνα της Marmolada και κατόπιν μία μικρή via ferrata πριν την κορυφή.
Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή έγινε από τον Paul Grohmann το 1864 από την πλευρά του παγετώνα, ενώ το 1901 σκαρφαλώθηκε και ο επιβλητικός ασβεστολιθικός τοίχος της νότιας πλευράς από την Beatrice Tomasson και τους Michele Bettega και Bartolo Zagonel.
Το βουνό έχει και ιστορική σημασία, αφού στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ Ιταλών και Αυστριακών. Ήτανε σύνορο μεταξύ Αυστρο-Ουγγαρίας και Ιταλίας. Οι πρώτοι σκάβανε τούνελ στον παγετώνα, ενώ οι δεύτεροι αμύνονταν από τη νότια πιο βράχινη μεριά. Στη βάση του βουνού υπάρχει και πολεμικό μουσείο, που μαρτυρά τις ταραγμένες εποχές, ενώ όσο ο παγετώνας υποχωρεί αποκαλύπτει νέα απομεινάρια του πολέμου..
Περιγραφή της Via Ferrata: Πρόκειται για μία από τις διασημότερες via ferrata στους Δολομίτες και παράλληλα μία από της παλιότερες, αφού η πρώτη επάνδρωση της κόψης με συρματόσχοινα, καρφιά και σκάλες έγινε το 1903! Ο βαθμός δυσκολίας της είναι 4C (βαθμολογία Fletcher/Smith). Το μήκος της είναι 400 μέτρα και για την ολοκλήρωσή της θα χρειαστούν 2 ώρες περίπου. Η εκκίνηση γίνεται στο μονοπάτι 606 δίπλα από το καταφύγιο Fiacconi στα 2625μ. Το μονοπάτι τραβερσάρει με πορεία δυτική για 1:30 ώρα. Παντού στα βράχια υπάρχουν σημάδια του παγετώνα που υποχώρησε, ενώ μικροί χείμαρροι και καταρράκτες μαρτυρούν το λιώσιμο του. Πριν την είσοδο στη ferrata υπάρχει παγετώνας, καλυμμένος σε πολλά σημεία του από πέτρες, που χρειάζεται κραμπόν. Η φερράτα ξεκινάει μετά από λίγο, στα 2800μ έπειτα από σχεδόν τρία χιλιόμετρα στο μονοπάτι. Γενικά κερδίζει γρήγορα υψομετρική με τα αμέτρητα σκαλιά που περιλαμβάνει, έχει αρκετά εκτεθειμένα σημεία και χρειάζεται σύμμαχο τον καλό καιρό λόγω του μεγάλου υψομέτρου. Προσφέρει μοναδική θέα και εικόνες και από τις δύο πλευρές του βουνού, καθώς και στη θάλασσα των βουνών που την περιβάλλουν. Ολοκληρώνεται λίγο πριν την κορυφή Punta Penia.
Η ανάβαση έγινε από τη via ferrata στις 23/08/2018 με τον καιρό προοδευτικά να κλείνει και η κατάβαση από τη Normal route. Πριν την κορυφή έριξε χαλάζι για λίγη ώρα, που ωστόσο ήτανε αρκετό για να βρέξει τη φερράτα πριν τον παγετώνα κάνοντας την περισσότερο τεχνική.

συνεχόμενες σκάλες, χαρακτηριστικό κομμάτι της φερράτα

Αρχή στο μονοπάτι, κάτω από το καταφύγιο Fiacconi



απομεινάρια παγετώνα και ένας καταρράκτης

πιθανό παγοσπήλαιο στον παγετώνα πριν τη φερράτα

νερό και πάγος

η τραβέρσα στον παγετώνα, στο τέλος της οποίας βρίσκεται η εισαγωγή στη φερράτα

δυνατή εκκίνηση της φερράτα


ματιά στον παγετώνα από κάτω


παντού σκάλες και συρματόσχοινα στο βράχο


ματιά στα δυτικά με την Colac και την cima Uomo στο προσκήνιο








συνεχόμενα σκαλοπάτια


πλησιάζοντας στην κορυφή

Η λίμη Fedaia, το καταφύγιο Fiacconi και λίγο από παγετώνα

μέρος της κορυφογραμμής της δυτικής κόψης

Η λίμνη στη βάση του βουνού και απομεινάρια παγετώνα


το καταφύγιο ανάγκης στην κορυφή και στο βάθος η Punta Penia

Κορυφή Punta Penia, 3343, η ψηλότερη των Δολομιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου