Google+

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Φαράγγι Γοργοπόταμου (Δύρα), Οίτη

Ο Γοργοπόταμος είναι παραπόταμος του Σπερχειού και ανήκει στον εθνικό δρυμό Οίτης, στο νομό Φθιώτιδας. Πρόκειται για το δυσκολότερο και το πιο εντυπωσιακό φαράγγι της Ελλάδας. Η είσοδος του φαραγγιού είναι στα 1180 μέτρα υψόμετρο (εκεί είναι και η ένωση δύο κλάδων), στην τοποθεσία Άγιο Πνεύμα, για να καταλήγει στα 300μ. Το μήκος του φαραγγιού είναι 5 χιλιόμετρα και για την κατάβαση του χρειάζονται 9 με 12 ώρες περίπου. Έχει 35 τεχνικές καταβάσεις, πολλά και ορμητικά νερά, μεγάλους καταρράκτες, στενό κομμάτι, πολλά jump, ό,τι δηλαδή μπορεί να προσφέρει το canyoning! Στο μεσαίο κομμάτι του έχει πανύψηλα τοιχώματα, ενώ το τελευταίο κομμάτι είναι αρκετά στενό. Γενικά δεν υπάρχουν διαφυγές. Οι μήνες που επιτρέπουν την κατάβαση του είναι Ιούλιος/Αύγουστος/Σεπτέμβρης. Τους υπόλοιπους είναι απαγορευτικό, λόγω της μεγάλης ποσότητας των νερών. Με σεβαστό όνομα και στην Ευρώπη, πολλοί επισκέπτονται από το εξωτερικό το Γοργοπόταμο προκειμένου να τον κατέβουν. Οι πηγές του είναι ενταγμένες στο Natura 2000.
Ιστορική αναδρομή: Τον Ιούνιο του 1998 μία ομάδα ορειβατών επιχείρησε να κατέβει το φαράγγι. Εγκατέλειψε στον 4ο καταρράκτη κάνοντας μία δύσκολη διαφυγή που κράτησε 9 ώρες. Το 1999 4μελής ομάδα με επικεφαλή το Γ. Ανδρέου κάνει το τελευταίο κομμάτι του φαραγγιού. Χρειάστηκαν 10 ώρες για την πρόσβαση στο φαράγγι. Το 2000 ο Ανδρέου επιστρέφει με εξαμελής ομάδα και οργανώνει την ασφάλιση/κατάβαση όλου του φαραγγιού. Τοποθετήθηκαν σχετικά απλές ασφάλειες (ιμάντες και ναυτικά κλειδιά) και έγινε διανυκτέρευση στα μισά. Το 2002 μπαίνει τετραμελής ομάδα όπου και θα βρει πολλές ασφάλειες να λείπουν! Έτσι το 2003 και με τη συνδρομή του δήμου, 8μελής ομάδα θα κατέβει το φαράγγι και θα επανατοποθετήσει ανοξείδωτες ασφάλειες.
Μυθολογία: Στη μυθολογία η θέση Πύρα, όπου είναι και οι πηγές του φαραγγιού, συνδέεται στενά με τον Ηρακλή. Κατά μία εκδοχή ο Δίας έριξε εκεί τον κεραυνό του και το νερό που ανάβλησε δρόσισε τον ήρωα από το χιτώνα του κένταυρου Νέσσου.
 Διάφορα ατυχήματα και εγκλωβισμοί έχουνε γίνει κατά καιρούς. Το 2012 θα συμβεί θανατηφόρο ατύχημα με θύμα έναν Ισραηλινό, που έκανε τσουλήθρα λίγο πριν την έξοδο του φαραγγιού. Ο σάκος που είχε δεμένο πάνω του θα λειτουργήσει ως άγκυρα και μαζί με την πίεση του νερού θα παρασυρθεί στο βυθό..
Οι φωτογραφίες είναι από την κατάβαση του φαραγγιού στις 29 Αυγούστου του 2010. Η ομάδα ήτανε ενιαμελής και χρειάστηκε 10 ώρες και 45 λεπτά.
Οπτικό υλικό από ξένη αποστολή το 2019 εδώ
*Στη μνήμη του Μάρκου Σιδέρη που ταυτίστηκε με αυτό το φαράγγι..





Σπαστός, όμορφος καταρράκτης
Άλλος ένας ιδιαίτερος καταρράκτης


Όμορφος καταρράκτης στα 30 μέτρα
Ο μεγάλος καταρράκτης των 97 μέτρων
Η αλλάγή στα μισά σε ευρύχωρο πατάρι. Φωτό Α.Αποκρεμιώτης




Στην αρχή του 87μετρου. Φώτο Α.Αποκρεμιώτης
Ο μεγάλος και η αλλαγή στα μισά περίπου
Πλησιάζοντας την αλλαγή. Φώτο Δ.Πατρώνας






Το μεσαίο κομμάτι με τα πανύψηλα τοιχώματα..






Αρχή του στενού και τελευταίου κομματιού





Στροφή και έξοδος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου