Google+

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Καλοσκοπή - Πυραμίδα, Γκιώνα

Η Γκιώνα είναι το πέμπτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, με ψηλότερη κορυφή την επιβλητική Πυραμίδα στα 2510μ. Βρίσκεται ανάμεσα στα Βαρδούσια και τον Παρνασσό και είναι το ψηλότερο από τα βουνά της Ρούμελης. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ως ασέληνον όρος. Στις ορθοπλαγιές της συγκαταλέγεται και η "Πλάκα Συκιάς", η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων. Ακόμα περιλαμβάνει εκτεταμένα δάση Κεφαλληνιακής ελάτης ενώ το αλπικό της κομμάτι είναι έντονα καρστικοποιημένο με τον ασβαστόλιθο να κυριαρχεί. Πληγή στο βουνό αποτελούν τα ορυχεία του Βωξίτη.
Η κλασική ανάβαση ξεκινάει πάνω από το χωριό Καλοσκοπή (1100μ) και μπαίνει σε χωματόδρομο των μεταλλείων. Έπειτα ανεβαίνει πλαγιά με έλατα και βράχους και αφού κερδίσει ύψος έχει πλέον την κορυφή σε οπτική επαφή. Περνώντας τη"Βαθιά Λάκκα" φτάνουμε σε διάσελο και έπειτα έχουμε την τελική ανάβαση από την "αδύνατη" πλευρά της κορυφής.
Οι φωτογραφίες είναι από ανάβαση σε χειμερινό πεδίο με καλής ποιότητας χιόνι, τον Απρίλη του 2015. Η εκκίνηση έγινε στα 1400μ και χρειάστηκαν 8:30 ώρες. Διανύθηκε απόσταση 8,3 χιλιομέτρων. Περισσότερα ΕΔΩ

Στάση με φόντο την Πυραμίδα
Η πλαγιά πάνω από το χιονισμένο δασικό δρόμο




Κορυφή Πυραμίδα, 2510μ


αριστερά από το βαθύ λάκο

Βαρδούσια από κορυφή

Παρνασσός
Η χαράδρα της Ρεκάς

Στο βάθος ο Παρνασσός


Η Βαθιά Λάκκα



1 σχόλιο: