Google+

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Σπήλαιο Βρυκόλακα, (ή "Αντρέα"), Ξηροπόταμος, Σαμοθράκη

Το σπήλαιο βρίσκεται σε στεγνή για την εποχή (καλοκαίρι) κοίτη ενός παραφάραγγου του Ξηροπόταμου. Διανοίγεται σε μάρμαρο και ηφαιστειογενή πετρώματα σε υψόμετρο 700 μέτρων σε μία αρκετά ενδιαφέρουσα από γεωλογικής απόψεως περιοχή. Θα χρειαστούμε μία ώρα πεζοπορίας για την πρόσβαση.
Μπορεί να χωριστεί σε τρεις θαλάμους. Στον πρώτο εισχωρεί το φως από την είσοδο, ενώ έπειτα από ένα στενό πέρασμα φτάνουμε στο 2ο θάλαμο, ο οποίος παρουσιάζει όμορφο διάκοσμο από κουρτίνες και κοράλια. Στη συνέχεια υπάρχει μεταλλική σκάλα για την προσπέλαση τοίχου ύψους τριών μέτρων για να φτάσουμε στον τελευταίο και μεγαλύτερο θάλαμο. Το ύψος οροφής είναι στα 5 μέτρα, ενώ εντός του υπάρχει μεγάλος αριθμός νυχτερίδων και αρκετό γουανό στο δάπεδο. Στο τέλος του θαλάμου το τοίχωμα έχει σταγονοροή και όμορφο διάκοσμο με διάφορους χρωματισμούς. Στην αρχή του μεγάλου θαλάμου υπάρχουν δύο αγωγοί που προοδευτικά στενεύουν. Αρκετά δολιχόποδα και αράχνες επίσης.

άποψη της εισόδου σε ένα άγριο τοπίο

η είσοδος από μέσα



διακρίνεται η στεγνή κοίτη

Ο 1ος θάλαμος

το στενό πέρασμα για το 2ο θάλαμο.Στο βάθος το φως της εισόδου

όμορφος διάκοσμος στην αρχή του 2ου θαλάμου

δολιχόποδο


κοράλια και γκουρ στο δάπεδο

λεπτομέρεια δαπέδου


στην αρχή του 3ου θαλάμου,μετά τη μεταλλική σκάλα

άποψη του 3ου θάλαμου. Πλευρικά υπάρχει διάκοσμος (κουρτίνες) και στο βάθος τοίχωμα με σταγονοροή και χρωματισμούς

μικροί αγωγοί


διάκοσμος και χρώμα.πάνω υπάρχει πατάρι χωρίς συνέχεια ωστόσο




1 σχόλιο:

  1. Σας παρακαλώ ένα σχεδιάγραμμα (ίσως στο Google Earth) για να δω που ακριβώς βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς γιατί θέλω να την επισκεφθώ. Πρώτη φορά στην ζωή μου ακούω για αυτή και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση! Άλλη μια φορά μπράβο σε εσάς που παρ΄όλο που έρχεστε σαν επισκέπτες και λάτρεις του νησιού, γνωρίζετε πολλά περισσότερα για το νησί από πολλούς και "καλά" ντόποιους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή