Google+

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Τρικλάριο 1.750μ. Φλώρινα

Ένα από τα πιο άγνωστα και λιγότερο περπατημένα ελληνικά βουνά είναι το Τρικλάριο όρος. Το Τρικλάριο είναι βουνό της δυτικής Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.750 μέτρα και μήκος γύρω στα 30 χλμ. Βρίσκεται στο νομό Φλώρινας στο βορειοδυτικό τμήμα του, στα σύνορα με την Αλβανία. Ένα μεγάλο μέρος τους συνεχίζεται και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, προς την πλευρά της Αλβανίας.
Συνδέεται στα βόρεια με τον Βαρνούντα και ο ποταμός Λαδοπόταμος το χωρίζει από το Βέρνο στα ανατολικά, ενώ στους πρόποδές του βρίσκεται η μικρή Πρέσπα. Η κύρια κορυφή του είναι γνωστή,με το όνομα Μπάρμπα ή Μέγας Αλέξανδρος. Η διαδρομή που κάναμε ήταν Βατοχώρι-Κορυφή Μέγας Αλέξναδρος 1.749μ.-Μικρολίμνη. Η διαδρομή ξεκινάει απο το Βατοχώρι και συγκεκριμένα δίπλα απο το σχολείο.Ανηφορίζουμε αρχικά μια χωμάτινη ράχη μέχρι να βγούμε σε πλατώμα.Στη συνέχεια η πορεία μας γίνεται σε υποτυπώδεις μονοπάτι το οποίο μας βγάζει στη ράχη Βάρμπα Ρόγα. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην κορυφή Μέγας Αλέξανδρος
(1749 μ.) από όπου έχουμε καλή θέα στο εκεταμένο οροπέδιο που υπάρχει στο Τρικλάριο.Από την κορυφή συνεχίζουμε βόρεια διασχίζοντας το οροπέδιο και σε μια ώρα περίπου φτάνουμε στις παρυφές δάσους οξιάς. Όταν μπούμε στο δάσος η βλάστηση είναι αραιή και μας επιτρέπει να κατεβαίνουμε ελεύθερα χωρίς πρόβλημα. Λίγο πριν βγούμε στα παλιά χωράφια κοντά στις όχθες της Μικρής Πρέσπας, η πυκνότερη βλάστηση μπορεί να μας προβληματίσει. Βγαίνοντας στα ερείπια των Κρανιών βρίσκουμε το πολύ καλό παραλίμνιο μονοπάτι και το ακολουθούμε μέχρι τη Μικρολίμνη. Στη διαδρομή δεν υπάρχει καθόλου σήμανση αλλά η έλλειψη βλάστησης στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και το προφανές της πορείας, δεν μας προβληματίζουν καθόλου. Πριν μπούμε στο δάσος, έχουμε φοβερή θέα των Πρεσπών από ψηλά. Η διαδρομή έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2012. Κείμενο-φωτογραφίες: Σάκης Γκαρίπης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου