Google+

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Οροπέδιο Μουσών - Πετρόστρουγγα - Κρεβάτια, Όλυμπος

Μεγάλη διαδρομή η οποία συνδέει το οροπέδιο των Μουσών με τα Κρεβάτια μέσω της Πετρόστρουγγας. Είναι μία εναλλακτική διαδρομή που προτείνεται για κατάβαση αντί για τη ράχη Μπαρμπαλά. Από το οροπέδιο θα περάσουμε τα "Kαγκέλια" και το "Λαιμό" και σε 5 χιλιόμετρα θα φτάσουμε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγγας. Λίγο πριν υπάρχει διασταύρωση προς Κορομηλιά ή προς Βροντού/Κρεβάτια. Αφού διαλέξουμε τη 2η επιλογή, θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη τραβέρσα πάνω από τα ρέματα του ΒΑ Ολύμπου. Αρχικά θα περάσουμε τον Ορλιά από ψηλά και θα συνεχίσουμε προς τη θέση Έλατος, περνώντας πάνω από τη λεκάνη του Αραπλάκου. Εκεί υπάρχει διασταύρωση προς Αγία Κόρη ή προς τα Κρεβάτια και το παπά-ρέμα. Συνεχίζουμε σε όμορφο και σκιερό δάσος, όπου μετά από λίγο τέμνουμε το ρέμα της Αγίας Κόρης συνεχίζοντας παράλληλα με αυτό. Στη συνέχεια θα βρούμε πηγή με ποτίστρες και μετά από λίγο θα συναντήσουμε χωματόδρομο. Εκεί υπάρχει και άλλη διασταύρωση που πάει στην πηγή Μαστορούλι και την αγία Κόρη ή ανηφορίζει προς παπά-αλώνι. Επιλέγουμε την ανηφόρα και μετά από 3,5 χιλιόμετρα θα φτάσουμε στο παπά-αλώνι. Κατόπιν κατηφορίζουμε προς Βροντού, σύντομα ωστόσο θα αφήσουμε το μονοπάτι αυτό και θα πέσουμε στο παπα-ρέμα. Από εκεί μας περιμένει μία τελευταία καλή ανηφόρα για να βγούμε στη ράχη από τα Κρεβάτια και τέλος στο καταφύγιο, ολοκληρώνοντας μία χορταστική πορεία 19 χιλιομέτρων με αρκετές εναλλαγές. Λεπτομέρειες στο wikiloc.

Το Στεφάνι με το πρώτο φως του ηλίου 
Ο διάσημος Λαιμός και βάθος η κορυφή Σκούρτα



Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ράχη Μπαρμπαλά, Όλυμπος

Η ράχη Μπαρμπαλά είναι μία αλπική διαδρομή στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, ανάμεσα σε δύο εντυπωσιακές και δύσκολες κόψεις, τη Ναούμ (Ξερολάκι) και του Προφήτη Ηλία. Μικρή σε χιλιόμετρα αλλά μεγάλη σε υψομετρική διαφορά, μας οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών σε μόλις 8,5 χιλιόμετρα. Λόγω της συνεχής και επίπονης ανηφόρας δεν είναι από τα πιο πολυσύχναστα μονοπάτια του Ολύμπου, ωστόσο αποζημιώνει αυτόν που θα την επιχειρήσει. Η ανάβαση μπορεί να ξεκινήσει είτε από τη Βροντού (370μ υψμ), είτε από το καταφύγιο "Κρεβάτια" στα 1020 μέτρα υψόμετρο. Μετά τα Κρεβάτια εισερχόμαστε σε δασωμένη πλαγιά και ανηφορίζουμε απότομα για τρία χιλιόμετρα μέχρι την κορυφή Μπαρμπαλά στα 1820μ. Κατόπιν συνεχίζουμε σε ομαλή ράχη, χάνοντας λίγο υψόμετρο αρχικά, ενώ μετά από ήπια ανηφόρα φτάνουμε στην κορυφή Παλαιομονάστηρο (1940μ). Πολύ σύντομα θα μπούμε στην αλπική ζώνη, με τη ράχη να γίνεται ολοένα και πιο επιβλητική. Στα 2200μ υψμ το έδαφος είναι πλέον σαθρό και περπατάμε πάνω σε βράχινο τερέν από σπασμένες πλάκες, γεγονός που απαιτεί προσοχή. Στα 2400 μέτρα φτάνουμε στη βάση βράχου, κάτω από την κορυφή της μικρής Τούμπας. Εκεί θα αφήσουμε την κορυφογραμμή και θα τραβερσάρουμε στη λεκάνη απορροής από το δυτικό κλάδο του Παπά-ρέματος. Το μέρος είναι έντονα διαβρωμένο, το έδαφος σαθρό που χρειάζεται και πάλι προσοχή, ενώ με χιόνια η τραβέρσα στην αρχή είναι επίφοβη. Είμαστε μία ανάσα πριν αλλάξει εντελώς το σκηνικό και βγούμε στο ομαλό οροπέδιο από τη βόρεια πλευρά του. Στην αρχή θα συναντήσουμε και ένα εκκλησάκι, ενώ το καταφύγιο του Αποστολίδη είναι πλέον στο οπτικό μας πεδίο. Δυστυχώς ο κλειστός καιρός δε μας άφησε να απολαύσουμε το μεγαλείο της θέας από τη Μπαρμπαλά. Ενδιαφέρον υλικό και φωτογραφίες θα βρείτε και στο Hiking Experience. Με αρκετό βάρος ή χιόνια το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα! Η διαδρομή έγινε στις 12/10/2019. Λεπτομέριες της διαδρομής στο wikiloc.

Άγριο σημείο της κορυφογραμμής στα 2200 μέτρα περίπου

Το ανάπτυγμα της ράχης Μπαρμπαλά όπως αυτή φαίνεται από την κόψη Ναούμ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Via ferrata Massare, Rosengarden group, Dolomites

Σχετικά εύκολη ferrata με αρκετό συρματόσχοινο που κινείται στον ορεινό όγκο του Rosengarden group. Συγκεκριμένα ελίσσεται κατά μήκος της κορυφογραμμής ανάμεσα στις κορυφές punta Massare και Roda di Vael. Για να την προσεγγίσουμε θα φτάσουμε στην Carezza και από εκεί μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το Paulina lift το οποίο θα μας ανεβάσει στα 2100μ υψμ. Μετά από πεζοπορία μίας ώρας και μήκους 2 χιλιομέτρων, όπου κυκλώνουμε τη νότια μεριά του βουνού, θα φτάσουμε στο καταφύγιο Roda di Vael στα 2270μ. Από εκεί υπάρχει σήμανση που μας ενημερώνει για τη φερράτα Massare και μετά από 30 λεπτά καλής ανηφόρας θα φτάσουμε στη βάση του βράχινου όγκου και στην αρχή του συρματόσχοινου. Αρχικά θα συναντήσουμε μία σκάλα σε στενό πέρασμα και κατόπιν θα κινηθούμε σε πιο ανοιχτό τερέν, όπου εύκολα τμήματα μας ανεβάζουν ψηλότερα. Μετά από αρκετό συρματόσχοινο θα βγούμε στην κορυφογραμμή και ενώ μέχρι τώρα είχαμε θέα στην κοιλάδα Val di Fassa και τη Marmolada τώρα βλέπουμε και τη δυτική πλευρά με το Latemar να ξεχωρίζει. Συνεχίζουμε την κάθοδο που γενικά έχει πιο εύκολα κομμάτια αλλά και μερικά όμορφα περάσματα στη βράχινη ορθοπλαγιά. Το πιο τεχνικό κομμάτι βρίσκεται λίγο πριν το τέλος τη ferrata και μετά από 30 λεπτά σε μονοπάτι φτάνουμε στο καταφύγιο Roda di Vael κυκλώνοντας. Η συνολική διαδρομή είναι 7 χιλιόμετρα και χρειάζεται 5-6 ώρες. Μπορεί να συνδυαστεί και με τη ferrata "Roda di Vael". Αναλυτικά η πορεία στο wikiloc.

Η κοιλάδα Val di Fassa και η νότια όψη της Marmolada αριστερά
φτάνοντας στο καταφύγιο Roda di Vael

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Via ferrata Sass Rigais, Odle group, Dolomites

Η κορυφή Sass Rigais είναι η ψηλότερη στο Odle group μαζί με τη γειτονική Furchetta με το υψόμετρο να φτάνει στα 3025μ υψμ. Οι μοναδικοί δρόμοι για την κορυφή είναι δύο φεράτα, η Sass Rigais south και η Sass Rigais east. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε συρματόσχοινο και στην ανάβαση και στην κατάβαση και μαζί με την πεζοπορία για την πρόσβαση η Sass Rigais υπόσχεται μία γεμάτη μέρα. Λίγο πιο δύσκολη φεράτα και καλύτερα να επιλεχθεί για ανάβαση είναι η east, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την πρόσβαση.
Η εκκίνηση γίνεται από το lift "Col Raiser" από τη Santa Christina που μας ανεβάζει στα 2100μ . Απέναντι ορθώνεται η νότια όψη του Sassolungo. Ξεκινάμε σε καθαρό μονοπάτι (2Α) με πορεία βόρεια. Έπειτα κινούμαστε ανατολικά (μονοπάτι 2Β), περνώντας κάτω από τα χαρακτηριστικά μυτίκια του Odle group. Μέτα από 1 ώρα θα φτάσουμε στη βάση της Sass Rigais. Από εκεί θα ανηφορίσουμε μέσα σε εντυπωσιακή κοιλάδα (val Salieres) που σχηματίζεται ανάμεσα στις ορθοπλαγιές του Sass Rigais και της Furchetta φτάνοντας σε διάσελο στα 2700μ. Ακολουθεί βράχινο κομμάτι και μετά από λίγο ξεκινάει η ανατολική φεράτα. Τα πρώτα μέτρα είναι κατακόρυφα με σκαλιά και πακτωμένα σίδερα που βοηθάνε. Έπειτα κινούμαστε σε λιγότερο εκτεθειμένη ορθοπλαγιά στην οποία υπάρχει και συρματόσχοινο. Προς το τέλος ανηφορικά καγκέλια και λίγο ακόμα συρματόσχοινο θα μας οδηγήσουν στην κορυφή με το χαρακτηριστικό σταυρό. Πολύ καλή θέα στα βουνά των Δολομιτών. Από εκεί κατηφορίζουμε σε κόψη με συρματόσχοινο στη "νότια" φεράτα. Εύκολα τμήματα με λιγότερα εκτεθειμένα κομμάτια θα μας οδηγήσουν στο διάσελο "Mesdi" και μετά από λίγο θα κυκλώσουμε τον ορεινό όγκο του Sass Rigais βγαίνοντας πάλι στο μονοπάτι 2Β. Από εκεί μπορούμε εναλλακτικά να γυρίσουμε από το καταφύγιο Firenze και πίσω στο lift ή κατευθείαν στη Santa Christina. Η διαδρομή και στο wikiloc.

Η επιβλητική βόρεια όψη του Sassolungo