Google+

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Κελί Καλογριάς, Σπήλαιο, Γρεβενά

Το Κελί της Καλογριάς βρίσκεται κάτω από το σπήλαιο Γρεβενών, χαμηλά στο φαράγγι που σχηματίζεται μετά το γεφύρι της Πορτίτσας. Πήρε την ονομασία του από μία καλόγρια που ασκήτεψε εκεί. Έχει διανοιχτεί στον ασβεστόλιθο του δυτικού τοιχώματος του φαραγγιού. Πρόκειται για βραχοσκεπή μήκους 70 μέτρων. Η όδευση γίνεται σε ένα διάδρομο στα δεξιά, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει μία έντονη κεκλιμένη επιφάνεια μίας διάκλασης που πιθανόν να έχει και βάραθρο. Μεγάλοι ογκόλιθοι έχουν αποκολληθεί από την οροφή, κυρίως στο ύψος της εισόδου μεγαλώνοντας το άνοιγμα του σπηλαίου. Το φως εισχωρεί στα 2/3 του σπηλαίου, ενώ το κομμάτι στο βάθος είναι σχεδόν σκοτεινό. Εκεί βρίσκεται όμορφος διάκοσμος από σταλαγμίτες, ρεόλιθο και πολλά κοράλια, κάποια από τα οποία έχουν αναπτυχθεί πάνω στους σταλαγμίτες. Υπάρχει θέα στο ποτάμι που μπορούμε να προσεγγίσουμε διαμέσου μίας σάρας.
Το σπήλαιο επισκέφτηκαν μέλη του Πρωτέα σε εξερευνητική αποστολή τον Απρίλη του 2018.

Η εντυπωσιακή είσοδος
Τα απομεινάρια από το ασκηταριό της Καλόγριας

ογκόλιθοι που αποκολλήθηκαν από την οροφή
στην αρχή του σπηλαίου

στο βάθος το πιο σκοτεινό κομμάτι
έντονη κλίση στο δυτικό κομμάτι
σταλαγμίτες με μεγάλη διάμετρο και ρεόλιθο

ματιά προς την είσοδο
όμορφος διάκοσμος


κουρτίνες και γκουρ
κοράλια
γκουρ

2 σχόλια:

  1. Τα πλίθινα απομεινάρια είναι μάλλον από κάποιο παλιό ασκηταριό. Συναντούνται σε πολλά σημεία τέτοια απομεινάρια από ασκηταριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Στέργιος Παπαστεργίου από το Σπήλαιο μου είπε ότι εκεί ασκήτεψε η καλόγρια και τα χαλάσματα είναι ότι απέμεινε από το ασκηταριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή