Google+

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Skocjan caves, Slovenia

Στη Σλοβενία βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα σπηλαίων από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Πρόκειται για τις Scocjan caves, ένα λαβύρινθο με γιγάντια σπήλαια, υπόγειο ποταμό και καταρράχτες, βιότοπο σπάνιων ζώων και πουλιών. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Unesco από το 1986 και είναι τυπικό παράδειγμα του καρστ.
Από το χωριό Σκόρτσιαν το νερό του ποταμού Ρέκα χάνεται κάτω από τη γη για να κινηθεί 40km προς την Αδριατική. Κατά μήκος αυτής της τροχιάς ο ποταμός διαμορφώνει στο πέρασμά του ένα υπόγειο καρστικό τοπίο με πρωτόγονη ατμόσφαιρα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυσικής διάβρωσης του ασβεστόλιθου: Ρωγμές, φαράγγια, φρέατα και χοάνες, λίμνες και καταρράκτες, στενά περάσματα και γιγάντιες αίθουσες. Η μεγαλύτερη αίθουσα είναι η Μαρτέλοβα Ντβοράνα μήκους 308μ., πλάτους 123μ και ύψους μέχρι και 146μ!
Όταν λιώνουν τα χιόνια η στάθμη του νερού στο υπόγειο φαράγγι του ποταμού Ρέκα μπορεί να ανέβει ταχύτατα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ και το καλοκαίρι οι 25 καταρράκτες του ποταμού προσφέρουν πολύ βοή και ένα εξαιρετικό θέαμα.
Πληροφορίες από το ΒΗΜΑCOSMOS τεύχος 11 και φωτογραφίες από το internet.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου