Google+

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Όλυμπος, Πρωτοχρονιά 2010-2011

Ήτανε 30/12/2010 όταν μια παρέα από τη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) ξεκινούσε από τη Διασταύρωση (Γκορτσιά) για να περάσει 4 μέρες στο οροπέδιο των Μουσών και να κάνει εκεί την αλλαγή του χρόνου. Ο Μιχάλης Στύλλας είχε ανοίξει το καταφύγιο για να υποδεχτεί τους επισκέπτες που έφτασαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Η ανάβαση έγινε από τη διαδρομή Διασταύρωση-Μπάρμπα-Κόκα-Πετρόστρουγκα-μικρό Ανάθεμα-Σκούρτα-Οροπέδιο με εξαιρετικό καιρό. Δεν υπήρξε κάποια δυσκολία στη διαδρομή και σε 8 ώρες περίπου με χαλαρούς ρυθμούς φτάσαμε στο χιονισμένο οροπέδιο. Χρήση piole/crampon έγινε μόνο στο μικρό ανάθεμα από μερικούς.
31/12/2010: Την τελευταία ημέρα του χρόνου πραγματοποιήθηκαν αναβάσεις στο Μύτικα από μικρές επιμέρους ομάδες που σταδιακά φτάνανε στην κορυφή. Ο καιρός συνέχισε να είναι ιδανικός, ενώ το λούκι του Μύτικα είχε ένα πατημένο "μονοπάτι" του οποίου τα βήματα ακολουθούσαμε με piolet/crampon. Στα τελευταία 20μ πριν την κορυφή το χιόνι ήτανε παγωμένο και ήθελε προσοχή, ενώ στην κατάβαση το ίδιο σημείο το προσπεράσαμε με ραπέλ. Η θέα από την κορυφή μοναδική, πράμα μάλλον σπάνιο για τέτοια εποχή..
Πίσω στο γεμάτο καταφύγιο αρχίζανε οι ετοιμασίες της αλλαγής του χρόνου. Πολύ φαΐ, βασιλόπιτα, πυροτεχνήματα και ευχές στα 2650μ υψόμετρο με "γνωστούς-άγνωστους" ορειβάτες.
01/01/2011: Το οροπέδιο έχει μετατραπεί σε μία ατελείωτη παιδική χαρά! Αναρρίχηση στο Στεφάνι, αναβάσεις σε Μύτικα, Τούμπα, Προφήτη Ηλία, κατασκευή ιγκλού από τα παιδιά της τζαμαρίας, μαθήματα πτώσεων στην πλαγιά της Τούμπας κτλ. Ο καιρός συνεχίζει να μας κάνει το χατίρι..
02/01/2011: Σταδιακά το οροπέδιο αδειάζει και πάλι. Ο καιρός είναι πλέον κλειστός αλλά εμείς έχουμε πάρει το δρόμο της επιστροφής. Η κατάβαση θα γίνει από το μεγάλο ανάθεμα (βγαίνει στο υδραγωγείο στην Κόκα) παρακάμπτοντας την Πετρόστρουγκα και κερδίζοντας χρόνο.

Ανάθεμα
Κατερίνη,Θεσ/κη,Χωρτιάτης

Λαιμός και οροπέδιο
Κόψη Γομαροστάλι
Μεταμόρφωση,Φράγκου Αλώνι


Ζωνάρια
Λούκι Μύτικα
Κορ. Μύτικα 1η ομάδα











* Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο οροπέδιο πέρασαμε όλοι μερικές στιγμές με ένα εξαιρετικό άτομο που πλέον δεν είναι μαζί μας.. Η παραπάνω ανάβαση είναι αφειερωμένη σ' αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου