Google+

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Νερό, η δημιουργία

Φάση I: Η απαρχή
Η μεγάλη έκρηξη (Bing-Bang) είναι η αρχή της κατάκτησης του μηδενός. Μέσα στα σύννεφα των σωματιδίων που βγήκαν από τις πρώτες εκρήξεις σε ένα καμίνι 100 δισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, οργανώνονται τα πρότυπα των πυρήνων, οι πρόδρομοι των μελλοντικών ατόμων. Κατόπιν η θερμοκρασία μειώνεται προοδευτικά και τα ηλεκτρόνια μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τους πυρήνες. Η ύλη σταθεροποιείται και σε αυτή την αρχέγονη σούπα το άτομο του υδρογόνου είναι πλέον γεγονός.
Ο πυρήνας του υδρογόνου καταλαμβάνεται από ένα μόνο πρωτόνιο. Σε αυτή τη φάση το άτομο του υδρογόνου βασιλεύει στο σύμπαν, αφού κυριαρχεί στο 90% αυτού. Με άλλα λόγια είναι ο άρχων της δημιουργίας των ουράνιων σωμάτων και ο πατέρας όλων των ατόμων. Ακόμα ωστόσο υπάρχει πολλή δουλειά στο σύμπαν..
αστρική σκόνη εικόνα από το Hubble


Φάση II: Η ένωση                                                                                    Ας μην ξεχνάμε και τη βαρύτητα, η οποία συμμετέχει στη δημιουργία περισσότερο  ολοκληρωμένων και πολύπλοκων δομών. Τα άτομα αρχίζουν και συγκεντρώνονται και συμπυκνώνονται, τα αστέρια εμφανίζονται, το σύμπαν στολίζεται. Οι τεράστιες θερμοκρασίες στις καρδιές (πυρήνα) των άστρων πυροδοτούν αντιδράσεις. Στο κοσμικό εργαστήρι η ύλη μεταμορφώνεται μαζί της και τα πρωταρχικά άτομα. Το υδρογόνο σε άνθρακα και το ήλιο σε άζωτο και τέλος σε οξυγόνο. Τα δομικά υλικά που θα σχηματίσουν τους πλανήτες έχουν γεννηθεί, ο ολοκλήρωση πλησιάζει. Η ύλη συνεχίζει να οργανώνεται και να σταθεροποιείται. Έτσι και το υδρογόνο που γεννήθηκε από τη μεγάλη έκρηξη θα ενωθεί με το οξυγόνο- προϊόν έκρηξης ενός άστρου και μαζί θα φτιάξουν μία από τις πιο αριστουργηματικές δημιουργίες του σύμπαντος: Το μόριο του νερού!

Δύο υδρογόνα και ένα οξυγόνο σε ένα πιο αφηρημένο μόριο

Φάση III: Η Ζωή:
Τοπικές αστάθειες στην καρδιά των γιγάντιων νεφελωμάτων δημιουργούν τους πρώτους μικροπλανήτες. Πριν από 5 δισσεκατομύρια χρόνια, ένα περιστρεφόμενο νέφος θα κυοφορίσει τον ήλιο και εκεί γύρω θα εγκατασταθούν εννιά πλανήτες. Μεταξύ αυτών και η Γη, που προέρχεται από τη συμπύκνωση της κοσμικής σκόνης. Το νερό βρίσκεται πάντα εκεί συνένοχο στη γένεση του πλανήτη, συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια: Της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, της ωριμότητας. Έζησε τις πρώτες αχτίδες φωτός, ηφαιστειακά καμίνια, γεωλογικούς σπασμούς. Κυκλοφορεί και τριγυρίζει αέναα με διάφορες αμφιέσεις εναλλασσόμενο στις τρεις καταστάσεις του: αέρια, στερεή και υγρή. Ωστόσο η Γη θα παρέμενε νεκρό βότσαλο αν δεν υπήρχε η μαγεία του Ήλιου, που την μεταμόρφωσε, την βύθισε στο φως και της παρείχε άφθονη την ενέργεια του. Έτσι άλλη μία ιστορία προετοιμαζόταν να γραφεί: Η ιστορία της συνεργασίας ανάμεσα στη Γη, το νερό και το φως. Η μεγάλη περιπέτεια της ζωής μπορούσε να αρχίσει!




Πηγή: Μεταξύ ουρανού και γης, εκδρόσεις Libre
Κεφάλαιο: :Σύμπαν και νερό
Μετάφραση: Ν.Π. Παίσιος
Περίληψη, επεξεργασία κειμένου: Ζάχαρης Αριστείδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου