Google+

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Μικρό Χωριό - Χελιδόνα 1.975μ., Ευρυτανία

H Χελιδόνα είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται στον νομό Ευρυτανίας. Έχει υψόμετρο 1.975 μέτρα. Συνδέεται νότια με το Παναιτωλικό όρος, ανατολικά με την Καλιακούδα και βόρεια με τον Τυμφρηστό.Το μεγαλύτερο μέρος της είναι καλυμμένο με έλατα, ενώ στους πρόποδες της κυλούν οι ποταμοί Καρπενησιώτης και Τρικεριώτης.
Από την κορυφή της η θέα είναι μοναδική, με την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών να κλέβει την παράσταση. Κρυμμένα στο βυθό της σώζονται τα ερείπια δύο χωριών, ενός βυζαντινού μοναστηριού και του ιστορικού γεφυριού της Τατάρνας, τα οποία “θυσιάστηκαν” για τη δημιουργία της λίμνης. Οι νότιες πλαγιές της Χελιδόνας είναι αρκετά απότομες και δύσκολες στην ανάβαση.
Περιγραφή διαδρομής: Η ανάβαση έγινε απο το κλασικό μονοπάτι, ενώ η κατάβαση απο την κόψη των Αηλιάδων. Ξεκινάμε από την πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού και ακολουθούμε τη σήμανση, η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε και μας βγάζει έξω από το χωριό. Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί χωματόδρομο για περίπου 2,5 χιλιόμετρα μέχρι χαρακτηριστική πινακίδα η οποία μας ενημερώνει για την εναπομείνασα ώρα μέχρι την πηγή και μετά για την κορυφή.

 Η πινακίδα αποτελεί στην ουσία και την έναρξη του μονοπατιού, το οποίο κινείται μέσα σε πανέμορφο δάσος μέχρι και την πηγή και είναι αρκετά απότομο όσο πλησιάζουμε σε αυτήν. Από εκεί και πάνω η βλάστηση λιγοστεύει και ακολουθώντας το πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάνουμε στη βάση της κορυφής. Ακολουθούμε την πλαγιά ανάμεσα από τις 2 κορυφές και καταλήγουμε σε διάσελο με όμορφη θέα. Από εκεί η διαδρομή κινείται από την πίσω πλευρά του βουνού και καταλήγει σύντομα στην κορυφή, από όπου η θέα είναι εκπληκτική.
Η κόψη των Αηλιάδων είναι μια θεαματική και όχι τόσο συνηθισμένη διαδρομή,είναι η οδοντωτή κόψη η οποία διαγράφεται στην αριστερή μεριά του βουνού, όταν το κοιτάμε καθώς ερχόμαστε από το Καρπενήσι.Η κόψη είναι απαιτητική και έχει πολλά ανεβοκατεβάσματα. Η λήξη της διαδρομής έγινε στο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη που βρίσκεται λίγο πάνω απο το Παλιό Μικρό Χωριό!
13/7/2014. Κείμενο/φωτογραφίες: Σάκης Γκαρίπης
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου