Google+

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Χιονοχώρι - κορυφογραμμή, Μενοίκιο

Εκτεταμένος ορεινός όγκος της Κεντρικής Μακεδονίας, φυσικό σύνορο των Σερρών και της Δράμας. Οι κορυφές του ανήκουν σε ένα συνεχόμενο επίπεδο με μικρές υψομετρικές διαφορές. Η ψηλότερη από αυτές είναι η Μαυρομάτα (1963μ) και ανήκει στην πλευρά των Σερρών. Βουνό πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα έχει ενταχθεί στο Natura 2000. Σύνηθες φαινόμενο να συναντάει κανείς άγρια άλογα και κάμποσες αγελάδες στα αλπικά οροπέδιά του.
Από γεωλογικής άποψης ανήκει στην κρυσταλλοσχιστώδη μάζα της Ροδόπης. Έχει υποστεί έντονη καρστικοποίηση από τη διάβρωση του νερού και των παγετώνων στο παρελθόν με αποτέλεσμα να υπάρχουνε αρκετές δολίνες (φυσικές κοιλότητες στο έδαφος) και βάραθρα. Αναφέρεται και "Μποζ Νταγ" που θα πει παγωμένη κορυφή.
Η πορεία ξεκίνησε από το Χιονοχώρι στην αρχή σε χωματόδρομο και έπειτα σε μια ανηφορική ράχη. Συνέχεια είχε η ατελείωτη κορυφογραμμή, το τοπίο είναι αλπικό και οι κορυφές διαδέχονται η μία την άλλη, όλες γύρω στα 1900μ. Έχει ωραία θέα προς την κοιλάδα και την πόλη των Σερρών, το Λαιλιά, τον Όρβηλο και το Παγγαίο.
Οι φωτογραφίες είναι από τις 30/09/2012 με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και η πορεία στα 23km.

Στο βάθος η πόλη των Σερρών
Η ανηφορική ράχη

Άγρια άλογα





Μία από τις πολλές κορυφές
Δολίνη


Βάθος Παγγαίο

Ζώα και ορειβάτες μαζί σε μία από τις κορυφές

Στο βάθος ο Λαίλιάς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου