Google+

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Φαράγγι Γυάλι, Σαμοθράκη

Πρόκειται για το πιο απαιτητικό φαράγγι του νησιού και ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Συνδυάζει μετακίνηση με αμάξι, αρκετή ώρα πεζοπορίας, 6 με 7 ώρες κατάβαση και περισυλλογή με καΐκι από την απομονωμένη παραλία που καταλήγει. Συνεπώς θα χρειαστούν πάνω από 10 ώρες συνολικά για την κατάβαση του φαραγγιού. Η εκκίνηση γίνεται από την Άνω Μεριά και προσπερνώντας στα δεξιά μας το φαράγγι του Φονιά πέφτουμε στην εντυπωσιακή λεκάνη απορροής απ'το Γυάλι. Εναλλακτικά η πρόσβαση μπορεί να γίνει και από την παναγία Κρεμνιώτισσα.
Το φαράγγι έχει ένα μικρό στενό σημείο και 25 ραπέλ με το μεγαλύτερο καταρράκτη να είναι 35μ. Προς το τέλος γίνεται ρέμα με μεγάλους βράχους και αρχαία πλατάνια για να καταλήξει σε μία απομονωμένη παραλία, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με καΐκι. Από εκεί επιστροφή μέσω θαλάσσης στους Κήπους ή την παχιά Άμμο. Χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι και οι πολλές φθαρμένες ασφάλειες από τα υλικά που κατεβάζει το φαράγγι.
Οι φωτογραφίες είναι από τις 28/07/2010. Να σημειωθεί ότι ακριβώς στην είσοδο του φαραγγιού έριξε μία καλοκαιρινή μπόρα τα αποτελέσματα της οποίας ήτανε εμφανή στα νερά του φαραγγιού. Το επίπεδο δυσκολίας ανέβηκε, νερά κατέβαιναν από παντού και στα ραπέλ είχαμε στενές επαφές μαζί τους..

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης του φαραγγιού και ένας από τους ομορφότερους στο νησί
Στάση στην πεζοπορία

Η λεκάνη απορροής απ'το Γυάλι
Τοπίο σεληνιακό..





Το στενό κομμάτι του φαραγγιού



Κατεστραμμένη ασφάλεια



Αρκετό νερό..










Το φαράγγι μετατρέπεται σε ρέμα
Το καίκι και η μοναχική παραλία του φαρραγιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου