Google+

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Οι δρόμοι για το Μύτικα, Όλυμπος

Ο Μύτικας είναι η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας με υψόμετρο 2918 μέτρα και η δεύτερη ψηλότερη των Βαλκανίων. Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση έγινε τον Αύγουστο του 1913 από το Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy. Ξεκινήσανε πριν να ξημερώσει και αρχικά ανέβηκαν στην Ταρπηία Πέτρα για να διαπιστώσουν σε ένα άνοιγμα του καιρού ότι υπάρχει ψηλότερη κορυφή. Μετά από την απογοήτευσή τους θα κάνουνε άλλη μία προσπάθεια καταφέρνοντας να πατήσουν τελικά στο Μύτικα, που τότε τον ονόμασαν "Κορυφή Βενιζέλος".
Πρόκειται για μία απότομη βραχώδης απόληξη του βουνού που ωστόσο έχει κάποια αδύνατα σημεία. Αυτά είναι το λούκι, η Κακόσκαλα και το πέρασμα Νάτση. Η ανατολική και ΒΑ πλευρά του αποτελούνται από κάθετες ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές ύψους εκατοντάδων μέτρων. Από εκεί μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την κορυφή μόνο με αναρριχητικό εξοπλισμό, ενώ πρόκειται για σοβαρές αναρριχητικές διαδρομές.


- Λούκι:
Το λούκι είναι μία εσοχή στον ασβεστολιθικό βράχο με κλίση 40 μοίρες περίπου. Είναι αρκετά σαθρό και κατά συνέπεια Το κράνος είναι απαραίτητο από τις πέτρες που ενδεχομένως να κατρακυλίσουν εξαιτίας τρίτων. Από τη βάση του, που βρίσκεται στα Ζωνάρια, στα 2750μ. ανεβαίνουμε σε 45 λεπτά στα 2918 σε μόλις 300 μέτρα μήκος διαδρομής. Το χειμώνα χρειάζεται κατάλληλο εξοπλισμό και εμπειρία.










- Κακόσκαλα:
Η κακόσκαλα είναι ένα βράχινο πέρασμα στη νότια πλευρά του Μύτικα μήκους 400 μέτρων και θα χρειαστούμε από την αρχή της μέχρι το Μύτικα μία ώρα περίπου. Η εκκίνηση γίνεται από την κορυφή Σκάλα στα 2882μ. Κατόπιν κατηφορίζουμε σε βράχινο λούκι και έπειτα τραβερσάρουμε. Στη συνέχεια ακολουθεί ανάβαση σε βράχινο κομμάτι και εκτεθειμένο πέρασμα. Μετά από αυτό λίγη ακόμα ανάβαση μας οδηγεί στην κορυφή.







βάθος η κορυφή της Σκάλας

το βράχινο εκτεθειμένο πέρασμα

λίγο πριν το Μύτικα


αρχή Κακόσκαλας με χιόνι



το εκτεθειμένο πέρασμα χειμώνα




το διάσελο της Στριβάδας
- Πέρασμα Νάτση: Το πέρασμα Νάτση αποτελεί μία ιδιαίτερη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Το επιχείρησε πρώτος και μάλιστα solo ο Κ.Νάτσης το 1930.Ήτανε η πρώτη διαδρομή ΙΙου βαθμού που πραγματοποιήθηκε από Έλληνα σε ελληνικό βουνό και η πρώτη solo. Η αφετηρία της διαδρομής είναι το διάσελο της Στριβάδας που βρίσκεται ανάμεσα στο Μύτικα και το Στεφάνι στα 2850μ. Το 1926 μία σχοινοσυντροφιά τριών Άγγλων προσπάθησε να ανέβει στο Μύτικα από τη Στριβάδα, αλλά απέτυχαν. Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια του Νάτση 4 χρόνια μετά.
Το πέρασμα έχει σκαρφάλωμα σε μικρά λούκια και τραβέρσες σε εκτεθειμένα ζωνάρια για να βγει σε κόψη κάτω απ' το Μύτικα. Ιδιαίτερη θέα προς τα μεγάλα Καζάνια. Περισσότερα εδώ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου